Vakuutus ei välttämättä korvaa varastetulla älypuhelimella tehtyjä ostoksia, häviämisestä ilmoitettava heti

23.2.2016 7:28

Älypuhelimen tietoturva unohtuu vielä monelta. Jos laite varastetaan, vahinko voi olla paljon pahempi kuin pelkkä ylisuuri puhelinlasku. Laitteita voi nykyisin käyttää myös maksamiseen, ja nokkela varas saa lyhyessäkin ajassa tehtyä suuren laskun.

Pahinta on, että vakuutus ei korvaa menetyksiä, jos katoamisesta ei ilmoita heti, ja laite on suojaamaton.

Kuluttajariitalautakunnan tuoreen päätöksen mukaan puhelimen omistaja sai kärsiä 580 euron vahingon kokonaan itse, kun varastetulla puhelimella oli ostettu tuotteita. Miehen reppu kännyköineen varastettiin myöhään illalla, ja hän teki katoamisilmoituksen yli puoli vuorokautta myöhemmin.

— Lautakunta katsoi, että viivyttely katoamisilmoituksen tekemisessä oli törkeän huolimatonta. Suojaamaton puhelin sisältää suuren riskin väärinkäytöksille, Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo.

Ståhlbergin mukaan älypuhelimen häviäminen rinnastetaan luottokortin katoamiseen, koska kännykällä voi tehdä helposti ostoksia.

— Matkapuhelin-nimitys on näiden uusien laitteiden kohdalla väärä siksi, että käyttö puhelimena on vain yksi laitteen ominaisuuksista. Mitä enemmän voi maksaa ilman pankkitunnuksia, sitä riskialttiimpaa kännykän hävittäminen on.

Viisas kuluttaja suojaa puhelimensa pääsykoodilla, varmistaa, että muut eivät saa koodia tietoonsa ja että puhelin menee itsestään lukitustilaan. Operaattorilta saa lisäksi estopalveluja.

Helena Rissanen