Mäkelä kysyy Tullin johtamisesta — onko kulttuuri terveellä pohjalla?

23.2.2016 15:05
Kuva: MIKA STRANDÉN
Jani Mäkelä kysyy, onko pääjohtaja Antti Hartikaisella valtiovarainministeriön tuki takanaan.
Jani Mäkelä kysyy, onko pääjohtaja Antti Hartikaisella valtiovarainministeriön tuki takanaan.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Tullin johtamisesta.

— Onko Tullin pääjohtajalla toiminnassaan täysi valtionvarainministeriön tuki takanaan? Onko ministeriö perillä Tullin johdon valtataisteluväitteistä ja miten ministeriö varmistaa, että Tullin johtamiskulttuuri on terveellä ja eettisellä pohjalla? Mäkelä kysyy.

Mäkelä viittaa kysymyksessään julkisuudessa alkuvuonna olleisiin tietoihin Tullin johdon toiminnassa esiintyvästä kitkasta.

Tulli on muun muassa tehnyt pääjohtaja Antti Hartikaisen toiminnasta poliisille tutkintapyynnön, jossa tätä epäiltiin viestintäsalaisuuden rikkomisesta.

Tutkintapyynnön johdosta valtiovarainministeriö julkaisi tammikuun lopuilla tiedotteen, jossa kertoi kutsuneensa Hartikaisen kuultavaksi mahdollista virantoimituksesta pidättämistä varten. Myöhemmin todettiin ettei tähän ole aihetta.

Iltalehti on myöhemmin kertonut, että Hartikaisesta tutkintapyynnön tehneen Tulli johtajan toimista olisi myös tehty tutkintapyyntö.

Mäkelän mielestä julkisuudessa esitetyt väitteet valtataistelusta pääjohtajan ja alemman johdon välillä eivät edusta hyvää hallintotapaa.

Timo Laitakari