Lukion suosio kääntyi kasvuun Lappeenrannan yhteishaussa

23.2.2016 6:00
Kuva: Kai Skyttä
Kesämäenrinteen koulun opinto-ohjaa Sirpa Juvakka sanoo, että parin viime vuoden aikana yhteishaun vallinnoissa on selvästi näkynyt lukion suosion kasvu.
Kesämäenrinteen koulun opinto-ohjaa Sirpa Juvakka sanoo, että parin viime vuoden aikana yhteishaun vallinnoissa on selvästi näkynyt lukion suosion kasvu.

Peruskoulunsa keväällä päättävät yhdeksäsluokkalaiset puntaroivat juuri nyt isoja kysymyksiä. Seuraavan kolmen viikon aikana nuorten pitää yhteishaussa päättää, löytyykö tie tulevaisuuden ammattiin lukion vai ammattioppilaitoksen kautta.

Tietoa tulevasta opiskelupaikasta on peruskoulunsa päättäville ollut tarjolla.

— Lukiot ovat markkinoineet itseään näkyvästi ja prosessiteollisuuskin piti yhdeksäsluokkalaisille suunnatun esittelyn alan työpaikoista, Kesämäenrinteen koulun opinto-ohjaaja Sirpa Juvakka kertoo.

Lappeenrannassa lukio nousi viime vuonna ammattiopistoa suositummaksi vaihtoehdoksi peruskoulunsa päättävien yhteishaussa.

— Lukiopaikat mitoitetaan Lappeenrannassa niin, että niitä on tarjolla 50 prosentille yhdeksäsluokkalaisista. Aiempina vuosina lukiopaikkoja jäi vapaaksi, mutta viime vuonna kaikki paikat täyttyivät ja lukioon pääsyn keskiarvokin nousi, koulutoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo.

Imatralla ammatillinen koulutus on houkutellut jo pitkään enemmän yhdeksäsluokkalaisia kuin lukio. Jako on mennyt niin, että noin 40 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista valitsee lukion ja 60 prosentin valinta on Saimaan ammattiopisto Sampo.

— Luulisin, että 40 prosenttia tai hieman alle valitsee tänä keväänäkin lukion. Viime vuonna me saimme lukioon täydennystä Lappeenrannasta, kun siellä joitakin oppilaita jäi liian alhaisen keskiarvon vuoksi ilman lukiopaikkaa, Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömberg kertoo.

Imatran lukiot saavat jonkin verran oppilaita myös Lappeenrannan puolelta Rauhan ja Korvenkylän alueilta.

Opinto-ohjaaja Sirpa Juvakka muistuttaa, että yhteishaussa tehdään isoja päätöksiä, mutta ei lopullisia.

— Olen sanonut, että tässä ei tehdä päätöstä loppuelämästä, vaan ratkaisua lähitulevaisuudesta eli kolmesta, neljästä vuodesta. Sitten on uusien valintojen aika.

Jarmo Hämäläinen