Huolestuttaako Sammonlahden suurkoulun vaikutus perheiden jaksamiseen?

23.2.2016 21:28

Etelä-Saimaan lukija Taija Myyrä kirjoittaa mielipidepalstalla, että koulujen ja päiväkotien keskittäminen Sammonlahden suuryksikköön herättää huolta vanhemmissa. Etenkin koulumatkojen pituus ja turvallisuus sekä jättikoulun tuomat ongelmat ovat olleet huolenaiheena.

Myyrä kirjoittaa, että Sammonlahden suurkoulua ei voi suoraan verrata Kimpisen koulukeskittymään, jossa alakoululaisten koulu on vain 2—3 rinnakkaisryhmän pieni koulu. Myyrän mukaan vastaavia koulukokoja vanhemmat toivoisivat länsialueellekin, mutta Sammonlahdessa keskittäminen tarkoittaisi 500—600 lapsen alakoulua.

— On muistettava, että lasten elämässä on suuri merkitys paitsi oppitunneilla, myös ruokailulla, välitunneilla ja koulumatkoilla. Välitunti 500 muun lapsen joukossa voi olla kauhistus pienille lapsille. Keskisuurissa kouluissa tutustuminen muihinkin kuin omiin luokkakavereihin on helpompaa, ja näin välitunnitkin voivat tuntua kotoisammilta, Myyrä kirjoittaa.

Hänen mukaansa autoillen kilometrin lisämatka ei tunnu missään, mutta pienelle koululaiselle se tuo helposti 20—30 minuuttia lisää koulumatkaa suuntaansa.

— Päiväkoti- ja kouluratkaisuissa päätösnäkökulman pitää olla ennen kaikkea lasten ja perheiden hyvinvoinnissa, ei hallinnollisissa ratkaisuissa. Nyt tehtävillä ratkaisuilla on kymmenien vuosien vaikutus lasten ja perheiden arkeen ja jaksamiseen.

Kanerva Jalarvo