Selvityshenkilö Lauri Tarasti jarruttelee Etelä-Karjalan itsehallintokokeilua

22.2.2016 18:29
Kuva: Hanna Koikkalainen
Selvityshenkilö Lauri Tarasti (kesk.) jarrutteli Etelä-Karjalan itsehallintokokeilua, koska uudistuksen lakiluonnokset puuttuvat vielä. Maakuntajohtaja Matti Viialainen (vas.) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra korostivat maakunnan yksituumaisuutta maakunta- ja soteuudistuksessa.
Selvityshenkilö Lauri Tarasti (kesk.) jarrutteli Etelä-Karjalan itsehallintokokeilua, koska uudistuksen lakiluonnokset puuttuvat vielä. Maakuntajohtaja Matti Viialainen (vas.) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra korostivat maakunnan yksituumaisuutta maakunta- ja soteuudistuksessa.

Lakiluonnosten puuttuminen jarruttaa selvityshenkilö Lauri Tarastin mukaan Etelä-Karjalan maakunnan omaa itsehallintopilottia. Sote-sotku taas uhkaa koko maakuntauudistusta. Sote-mallin kaatuminen veisi itsehallintouudistuksenkin kriisiin.

— Niinhän siinä kävisi. Silloin maakuntauudistuskin joutuisi kriisiin. Itsehallintoalueet ovat niin kytköksissä soteen, arvioi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamisen selvityshenkilö ministeri Lauri Tarasti.

Sote-uudistuksen epäilty perustuslainvastaisuus ja etenkin kokoomuksen toive vähentää sote-alueiden määrää toivat mutkia sote-valmisteluun.

Tarasti osallistui maanantaina Etelä-Karjalan itsehallintoalueen valmistelun suureen aloituskokoukseen Lappeenrannassa. Etelä-Karjalassa on tavoitteena saada oma itsehallintokokeilu alkuun vuoden 2018 tammikuussa. Koko maan uudistus käynnistyisi vuoden 2019 alussa.

Tarastin mukaan Etelä-Karjalan itsehallintokokeilua ei ole käsitelty valtakunnallisissa valmisteluelimissä.

— Vasta sen jälkeen, kun maakuntalakiluonnos on valmis keväällä, voidaan tietää, mitä kokeillaan. Pilotti on ihan mielenkiintoinen, mutta itsehallintouudistuksessa on niin paljon asioita kesken.

Tarastista on kuitenkin hyvä, että maakunnissa mietitään uutta toimintaa oma-aloitteisesti. Näin kuulemma tehdään useilla alueilla.

Maakuntajohtaja Matti Viialaisellakaan ei ole selvää käsitystä siitä, miten hallitus suhtautuu kokeiluun.

— Kun kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) hiljattain vieraili Etelä-Karjalassa, hän ei sulkenut pois mahdollisuutta kokeiluun, muotoilee Viialainen.

Hallituksen marraskuisen linjauksen mukaan maahan tulee 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Kuusi maakuntaa hoitaisi sote-asiat yhteistyössä jonkun toisen kanssa.

Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoi olevansa huolestunut sote-uudistuksen perustuslainmukaisuudesta.

Kopra kuvaili vielä edessä olevaa työmäärää ”megalomaaniseksi”.

Lauri Tarastin mielestä perustuslaillisia ongelmia on ylikorostettu. Tarasti vertaisi maakuntien yhteistoimintaa kuntien yhteistoimintaan.

— Sen sijaan näen mahdollisia perustuslaillisia ongelmia ehdotetussa vaalien siirtelyissä. Puoluesihteerien viimeisin esityshän oli siirtää vaalit syksyyn 2017.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) uskoo, että hallitus löytää ratkaisun perustuslakiongelmiin esimerkiksi sote-alueiden määrää muuttamalla. Vesterisen mukaan ei voi puhua itsehallinnosta, jos sote-palveluja järjestetään toisen kanssa ”kimpassa”.

Anne Kotiharju