Luvaton kolaaminen on yleistä Lappeenrannassa

22.2.2016 19:01
Kuva: Hanna Koikkalainen
Heikki Turki hoiti lumityönsä Lappeenrannan Tykissä maanantaina mallikelpoisesti. Lumilinko heitti lumet Turkin omalle tontille.
Heikki Turki hoiti lumityönsä Lappeenrannan Tykissä maanantaina mallikelpoisesti. Lumilinko heitti lumet Turkin omalle tontille.

Ihmiset kolaavat paljon lumiaan oman tonttinsa ulkopuolelle ilman lupaa.

Lumityöt pitää periaatteessa tehdä niin, että lumi pysyy oman tontin alueella. Lunta ei saa siirtää toisen tontille, olipa se kaupungin katualuetta, puistoa, puistometsää tai joutomaata. Ellei lumi mahdu omalle tontille, se pitäisi kuljettaa lumenkaatopaikalle.

Jos on hyvä syy, kaupungilta voi hakea lupaa kolata lumia oman tontin ulkopuolellekin.

— Näin tehdään paljon ilman lupaa, vähemmän luvan kanssa, Lappeenrannan katuisännöitsijä Vesa Verho kertoo.

Rikkeitä katsotaan Verhon mukaan käytännössä läpi sormien, ellei niistä koidu haittaa.

— Jos tulee vähänkin haittaa tai naapurisopu kärsii, asiaan puututaan, Verho lupaa.

Tontinomistajan vastuulla on puhdistaa lumesta oma tonttiliittymä sekä jalkakäytävä tontin osuudelta. Jos aura-auto työntää lumet jalkakäytävälle, tontinomistajan tehtävä on kuljettaa nekin lumet oman tontin alueelle.

Kaupunki puhdistaa jalkakäytävän vain, jos se on samalla myös pyörätie.

Verhon mukaan lumesta saadaan aikaan paljon sanomista. Aura-autojen ajamat vallit tonttiliittymässä ketuttavat, samoin se, että naapurin lumia päätyy omaksi riesaksi.

Taloyhtiöt teettävät lumityöt yleensä kiinteistönhuoltoyrityksillä, joilla on säännöt hallussa. Varhon mukaan valituksia taloyhtiöiden lumitöistä tulee vähän.

Taloyhtiöissä osakas vastaa parvekelumien pudotuksesta, mutta jos vahinkoja sattuu, siitä on vastuussa taloyhtiö. Isännöintiliitto ohjeistaa pudottamaan lumet parvekkeilta ja katoilta keskitetysti.

Taloyhtiön vastuulla on hoitaa myös katujen tilapäinen sulkeminen lumenpudotustöiden ajaksi.

Kuljetusta odottamaan kasatut lumiläjät on kuljetettava lumenkaatopaikoille vuorokauden sisällä. Jos lunta on paljon, tästäkin kaupunki hieman joustaa.

Seija Hackman