Kommentti: Hyvä ehdotus pakkoruotsista

22.2.2016 18:09

Pakkoruotsista on viime vuosina puhuttu paljon. Osa haluaisi poistaa ruotsin opetuksen turhana, koska ruotsin kieltä ei tarvita kuin Ruotsissa, jossa sielläkin puhutaan englantia toisena kotimaisena. Toiset taas puolustavat opetuksen pakollisuutta muistuttaen, että ruotsi edelleen on Suomen toinen virallinen kieli ja sen osaaminen myös yhdistää meidät skandinaaviseen kieliperheeseen.

Ruotsin kielen osaamisen taso on Suomessa heikentynyt, koska sitä ei opetuksen pakollisuudesta huolimatta ole enää pakko suorittaa ylioppilaskirjoituksissa. Kummallinen tulkinta, minun mielestäni, sillä jos jotakin on pakko lukea, niin miksi sitä ei myös testattaisi? Kuka viitsii panostaa, jos ei ole painetta niskassa?

Tason huonous on johtanut siihen, että korkeakouluopiskelijoilla on suuria vaikeuksia läpäistä ns. virkamiesruotsin kurssi, joka vaaditaan tutkintotodistuksen saamiseksi. Laki edellyttää vielä valtionhallinnon virkamieheltä ruotsin kielen taitoa.

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala on tehnyt ruotsin kielen – tai virallisesti toisen kotimaisen kielen – opetuksesta mielenkiintoisen ja järkeenkäyvän esityksen. Puumala esittää, että korkeakouluopintoihin sisältyvä virkamiesruotsi voitaisiin suorittaa jo lukiossa.

Mahdollisuus helpottaisi nuorten jatko-opintoja ja lisäisi motivaatiota ruotsin opiskeluun. Parjattu pakko muuttuisikin mahdollisuudeksi. Ei kun toimeksi!

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.