Koitsanlahden hovi myyntiin — Senaatti-kiinteistöt etsii vastuullista ostajaa tarjouskilpailulla

22.2.2016 9:49 | Päivitetty: 22.2.2016 13:23
Kuva: Anssi Kemppinen
Koitsanlahden hovin päärakennuksessa oli viimeksi museo. Vuodesta 1992 rakennus on ollut tyhjillään.
Koitsanlahden hovin päärakennuksessa oli viimeksi museo. Vuodesta 1992 rakennus on ollut tyhjillään.

Senaatti-kiinteistöt pistää Parikkalan Koitsanlahden hovin myyntiin helmikuun lopussa. Ostajaa etsitään tarjouskilpailussa, jossa on ehtoja kiinteistön vastaisesta käytöstä.

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas suojelukohde. Hovin vuonna 1849 valmistunut päärakennus on tyhjillään vuodesta 1992. Ainakin siitä alkaen hovin kohtaloa ja uutta käyttöä on puitu monella taholla.

Hovi oli Museoviraston omistuksessa, mutta siirtyi vuoden 2014 alussa Senaatti-kiinteistöille, jolta myyntiin laittoa tiedettiin jo odottaa.

Myyntiin tulee kokonaisuus, johon kuuluu päärakennuksen lisäksi muun muassa talli- ja vajarakennus, maakellari, käymälä, leikkimökki sekä muistomerkki ja 4,48 hehtaaria maata. Rakennukset maineen sijaitsevat Simpelejärvestä kohoavalla mäellä, joka näkyy Kuutostielle Koitsanlahdessa.

— Koska valtion käyttö Koitsanlahden hovin osalta on päättynyt, on tarkoituksenmukaista hakea sille uutta käyttöä ja uusi omistaja, Senaatti-kiinteistöt perustelee hovin myyntiä tiedotteessa.

Sen mukaan uuden omistajan pitää kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot ja -tavoitteet huomioon ottaen.

— Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä, tiedotteessa todetaan.

Ostajan pitää esittää selvitys, että kykenee taloudellisesti vastaamaan kohteen ylläpidosta ja korjauksista pitkälläkin aikavälillä sekä näkemys siitä, miten nämä kulut on tarkoitus rahoittaa.

— Tarjouskilpailun ratkaisee paitsi kauppahinta myös edellä mainitut seikat. Senaatti-kiinteistöt pidättää täyden oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset oman kokonaisarvionsa perusteella, tiedotteessa muistutetaan.

Koitsanlahden hovin myynti alkaa 28.helmikuuta. Siitä alkaen tarkemmat tiedot löytyvät www.senaattimyy.fi -sivustolta. Myynnistä ilmoitetaan myös lehdissä.

Museokäytöstä tyhjilleen jäänyt suojelukohde

Koitsanlahden hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa. Sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu.

Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi, ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968.

Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987. Hiipunut museotoiminta lopetettiin syksyllä 1992, minkä jälkeen hovi on ollut tyhjillään.

Hovin hallinta siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille 2014 alussa.

Senaatti-kiinteistöt aloitti kohteen myyntivalmistelut, joihin kuuluu muun muassa vaadittujen viranomaislausuntojen pyyntö ja kohteen rakennushistoriallisen selvityksen laatiminen.

Koitsanlahden hovia koskee rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukainen suojelu.

Lähde: Senaatti-kiinteistöt

Leena Sallinen