Suomalaissukeltajat hakivat kuolleet ystävänsä luolasta – Lappeenrantalaislähtöinen kuvaaja tallensi operaation dokumentiksi

21.2.2016 18:05
Kuva: Juhana Nyman
Kuvaaja Tuukka Kovasiipi.
Kuvaaja Tuukka Kovasiipi.

TUNNELMA Plurdalenin laaksossa Pohjois-Norjassa oli helpottunut. Samalla hermostutti. Ensimmäinen kolmesta sukelluspäivästä oli sujunut onnistuneesti, mutta urakka oli yhä pahasti kesken. Yksi vainaja oli nostettu luolasta lähelle veden pintaa. Toisen ruumiin nostaminen oli edessä seuraavana päivänä.

Samassa luolassa tapahtuneesta sukellusonnettomuudesta oli kulunut vain muutama viikko. Kaksi suomalaista sukeltajaa kuoli 6. helmikuuta, kun viisihenkinen ryhmä pyrki sukeltamaan Plurdalenin luolan päästä päähän. Ruumiit jäivät yli 100 metrin syvyyteen. Turmasta selvinneet sukeltajat päättivät välittömästi, että palaavat luolaan hakemaan kaverinsa kotiin.

Sukeltajaryhmän kanssa Plurdaleniin matkasi ohjaaja Juan Reinan johtama kuvausryhmä. Toisena kuvaajana toimi lappeenrantalaislähtöinen Tuukka Kovasiipi. Ryhmä oli käsikirjoittanut ja osin kuvannut suomalaissukeltajista kertovaa dokumenttia jo vuodesta 2010. Dokumentin piti kertoa sukeltajien ennätyssukelluksesta, mutta onnettomuus muutti dokumentin aiheen täydellisesti.

Sukeltajat olivat valmistautuneet ruumiiden nosto-operaatioon huolellisesti. Kukaan ei halunnut edellisen sukelluksen tapahtumien toistuvan. Kuvausryhmällä ei ollut juuri aikaa valmistautua.

Ulkomaiset sukeltajaryhmät olivat yrittäneet aiemmin nostaa ruumiita, mutta operaatio keskeytyi liian vaarallisena. Norjan poliisi asetti luolan sukelluskieltoon. Siksi nouto-operaatio piti tehdä täysin salassa. Kovasiipi sai tiedon lähdöstä muutamia päiviä ennen kuvausmatkaa Norjaan.

– Perheelle oli tietenkin pakko kertoa, mutta vanhemmilleni laitoin lähtöpäivänä viestin, että olen tavoittamattomissa viikon ajan.

Vaikealla matkalla kuvausryhmän piti voittaa kuvattavien luottamus. Kaikki sukellusryhmän jäsenet eivät täysin ymmärtäneet, miksi tuntematon kuvausryhmä oli mukana.

– Oli aika kuumottavaa, kun ei tiennyt, miten he ottavat meidät vastaan. Siinä oli aluksi tietynlainen jää välissä. Mahdollisimman hyvin koitimme pysyä pois tieltä, mutta toisaalta kuvatessa piti mennä todella lähelle.

Välillä sukeltajat pyysivät kameramiestä poistumaan paikalta, mutta kuvaajien ja kuvattavien suhde syveni operaation aikana.

Ensimmäisen sukelluspäivän iltana sukeltajat rentoutuivat laaksossa sijaitsevalla maatilalla. Sillä aikaa kuvausryhmä ryhtyi tutkimaan kameroihin tarttunutta materiaalia. Joukossa oli esimerkiksi hetki, jolloin sukeltajat pääsivät ensimmäistä kertaa ruumiiden luokse. Kovasiipi kertoo tilanteen olleen raskas.

– Tunnelma kuvauksissa oli jatkuvasti jännittynyt. Kaikki mitä kuvauksissa tapahtui tuntui isolta. Aluksi en ollut varma haluanko nähdä lainkaan kuvia, missä oli kuolleita ihmisiä.

Ruumiiden näyttäminen nosto-operaatiosta kertovassa dokumentissa oli Kovasiiven mukaan välttämätöntä.

– Mietimme tarkkaan, miten paljon heitä näytetään. Ruumiita ei esimerkiksi kuvattu, kun ne nostettiin pintaan.

Dokumentti kuvaa sukeltajat rentoina ja naureskelevina kaveruksina keskellä rankkaa tehtävää. Kovasiipi kertoo, että dokumentin tunnelma vastaa todellisuutta. Yksi asia jäi mietityttämään.

Ryhmä kuvasi noin 27 tuntia haastatteluita, joissa onnettomuussukelluksella mukana olleet miehet kertoivat tuntojaan tapahtumista. Yhtäkään kyyneltä ei kuvissa näy.

– Odotin, että haastatteluiden tekeminen voisi olla todella rankkaa, kun he joutuvat käymään läpi tapahtumia. Mutta he hallitsivat tunteensa todella hyvin. Varmaan tunteita sitten on näytetty jossain, missä emme olleet mukana.

Kovasiipi pystyi itsekin hallitsemaan tunteensa ollessaan kameran takana. Kuvausten loppupuolella muuri murtui, kun sukeltajat kokoontuivat Steinugleflågetin kuivaluolaan pitämään hiljaista hetkeä hukkuneiden muistolle.

– Meillä ei ollut osaa eikä arpaa tapahtumiin. Siinä vain ajatteli niitä ihmisiä, jotka olivat olleet paikalla ja käyneet läpi kaiken tuon. Samalla tiedosti, mikä merkitys ruumiiden nostamisella oli omaisille.

Katso perjantaina 19. helmikuuta ensi-iltansa saaneen elokuvan traileri.

Juhana Nyman