Lemin venäläisomisteissa lomakylässä japanilaista ruokaa valmistaa Virosta tullut kokki

21.2.2016 10:01
Kuva: Marleena Liikkanen
Kokki Ilja Beljajev on työskennellyt aiemmin Tallinnassa. Nyt hän valmistaa sushia Lemin Kuhasensaaressa.
Kokki Ilja Beljajev on työskennellyt aiemmin Tallinnassa. Nyt hän valmistaa sushia Lemin Kuhasensaaressa.
Sushishopilla ei ole ravintolaa, vaan se toimittaa sushia vain kotiinkuljetuksina. Dmitry Shevchenkon mukaan vastaavat palvelut ovat Venäjällä suosittuja.

Oli kesä 2013, kun Vantaan kaupunki päätti myydä Lemin Kuhasensaaressa sijaitsevan leirikeskuksen.

Vantaa oli käyttänyt keskusta kesäsiirtolana, mutta nyt kaupunki haki säästöjä ja halusi paikasta eroon.

Eteläkarjalaiset kiinteistövälittäjät arvelivat tuolloin Etelä-Saimaan haastattelussa, että ostajaa voi olla vaikea löytää. Taloudellinen tilanne oli huono, ja paikan kaava mahdollisti parhaiten leirikeskustoiminnan.

Toisin kuitenkin kävi.

Venäläisen Vladimir Laskin lukuun perustettu Kuhasensaari Club Oy osti paikan reilulla puolella miljoonalla. Laski päätti, että alueelle rakentuu ajan kanssa lomakylä.

Nyt lomakylä kumisee tyhjyyttään. Rakennussuunnitelmat ovat jäissä, ja paikka kärsii samasta matkailijapulasta kuin moni muukin venäläisten ostama kiinteistö. Kuhasensaaressa matkailutoiminnan rinnalle on kuitenkin kehitetty uusi ansaintakeino. Se on sushi.

Tyhjän leirikeskuksen päärakennuksessa työskentelee päivittäin Virosta tullut kokki, joka valmistaa tilauksesta japanilaista ruokaa.

Sushitoimintaa pyörittää Kuhasensaari Club Oy:n osakas Dmitry Shevchenko. Hän kertoo, että Sushishop aloitti toimintansa vuodenvaihteen tienoilla. Yritys toimittaa sushia vain kotiinkuljetuksina ja markkinoi toimintaansa Facebookissa ja verkkosivuillaan.

Tähän asti sushitilauksia on tullut vasta satunnaisesti, mutta Shevchenko uskoo bisneksen kasvuun. Hänen mukaansa etenkin nuoret lappeenrantalaiset ovat kehuneet uutta palvelua. Tavoitteena on avata Sushishop Lappeenrantaan.

Aiheesta enemmän sunnuntain painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Eevi Kinnunen