Kidnappausten suma Pietarissa ja sen ympäristössä — helmikuussa siepattu ainakin puolen tusinaa ihmistä

21.2.2016 10:59

Pietarissa ja sitä ympäröivällä Leningradin alueella on helmikuussa kidnapattu ainakin puolen tusinaa ihmistä.

Siepatuilta on muun muassa vaadittu lunnaita, kaapattu yrityksiä ja varastettu autoja. Heitä on myös jopa kidutettu.

Tapauksista kertoi muun muassa Fontanka-uutistoimisto. Se arvioi, että tapauksilla on yhtymäkohtia 1990-lukuun. Levottomalla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisellä vuosikymmenellä venäläiset liikemiehet, poliitikot ja rikolliset selvittelivät välejään usein verisestikin.

Suomen viranomaisten mukaan turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä esimerkiksi turistien tarvitse pelätä matkustamista Pietariin.

— Tilanne ei ole sen turvattomampi kuin aikaisemminkaan, sanoo poliisiyhdysmies Seppo Mikkola Pietarin pääkonsulinvirastosta.

SRV:n Venäjä-johtaja Jussi Kuutsa ei pidä ulkomaalaisten turvallisuustilannetta Venäjällä sen heikompana kuin ennenkään, mutta hänkin on noteerannut uutiset kidnappauksista.

— Sen tyyppisiä otsikoita on lukumääräisesti enemmän kuin niin sanottuina hyvinä aikoina vuosina 2011—2013 tai 2000-luvun alun ja vuoden 2008 välisenä aikana. On selvä, että huonot taloudelliset ajat lisäävät rikollisuutta.

Talouden heikentymisestä kertoo esimerkiksi se, että Venäjällä palkat ovat laskeneet ja yritysten rahoitustilanne on kiristynyt.

Outi Salovaara