Kyllä hätä Kuukanniemessä keinot keksii — käyttövettä on tehty lunta sulattamalla

18.2.2016 15:24
Kuva: Mika Strandén
Taisto Lensu ja  Esa Vuorinen olivat torstaina puolen päivän aikaan noutamassa vettä Kuukanniemen koulun totille tuodusta säiliöstä. — Ei tässä mitään suurempaa hätää ole, kun tietää, että vika korjataan ja vettä taas tulee, Taisto Lensu tuumasi vesikatkoksesta.
Taisto Lensu ja Esa Vuorinen olivat torstaina puolen päivän aikaan noutamassa vettä Kuukanniemen koulun totille tuodusta säiliöstä. — Ei tässä mitään suurempaa hätää ole, kun tietää, että vika korjataan ja vettä taas tulee, Taisto Lensu tuumasi vesikatkoksesta.
Lemin kunnainsinööri Markku Immonen ja Eila Lensu keskustelivat vesikatkoksesta. Immonen kertoi, että vesijohtoverkon klooraus on alkamssa heti sen jälkeen, kun siitä saadaan tieto kaikille alueen asukkaille. Kloorauksen aikana vettä ei saa käyttää. Ruoka- ja juomavetenä vesijohtovettä saa käyttää vasta, kun vedestä otetut näytteet on tutkittu ja vesi todettu puhtaaksi. Immosen mukaan näytteiden tutkimisessa kuluu vielä muutama päivä.
Kuukannien päiväkodissa oli torstaina hoidossa myös vaippaikäisiä lapsia. Päiväkodin varajohtajan Pirjo Kuukan mukaan päiväkodissa otettiin käyttöön vaaratilanteiden varalta laadittu ohjelma, kun vedentulo keskiviikkona yllättäen katkesi.  — Mitään vaaraa tästä ei ole aiheutunut, Kuukka Vakuutti.
Kuukanniemen päiväkodissa pienten vaippaikäisten lasten pesut on hoidettu ämpärillä.
Kuukanniemeläinen Kari Saari asuu aivan sen paikan lähelä, jossa putkirikko sattui. Saari on monen muun kuukanniemeläisen tapaan hankkinut käyttövettä vessan huuhteluun sulattamalla lunta.
— Kyllä tässä on pärjätty. Ei sitä vettä tällaisessa yhden miehen taloudessa niin paljon kulu, Pentti Olkkonen tuumi vesikatkoksesta.
Kaivinkone rouhaisi Kuukanniemen runkovesijohdon poikki, kun paikalla kaivettiin esiin vuotavaa paineviemäriä. Kaivanto täyttyi putkirikon jälkeen nopeasti vesijohtovedellä, johon oli sekoittunut paineviemäristä vuotanutta jätevettä. Paineen laskettua tätä saastunutta vettä on todennäköisesti mennyt myös vesijohtoputkeen ja tämän takia Kuukaniemen vesijohtoverkosto desinfioidaan kloorilla. Kloorauksen aikana vesijohtovettä ei saa käyttää muuhun kuin vessan huuhteluun. Juomavetenä vesijohtovettä saa käyttää vasta, kun vedestä otetut näytteet on todettu puhtaiksi. Veden puhtaus varmistuu lopulisesti vasta ensi viikon alussa.
Vesijohto ja paineviemäri kulkevat maastokohdassa, jossa putkirikko sattui, varsin syvällä. Paineviemärin vaurioitumisen syyksi paljastui väärä asennustapa. Putken vieressä oli suuri kivi, joka on hiertänyt muoviseen paineviemäriin ajan myötä reijän.

Vedenjakelun keskeyttänyt putkirikko saatiin Lemin Kuukanniemessä korjattua torstaina puolenpäivän aikaan. Vesijohtovesi on kuitenkin edelleen käyttökiellossa suuressa osaa Kuukanniemen taloukista putkiston kloorauksen takia.

Kuukanniemeläiset ovat olleet jo toista vuorokautta kantoveden varassa. Suihkussa ja saunassa ei voi käydä. Suurin harmi on tullut kuitenkin siitä, ettei vessaa voi vetää. Toisin tähänkin pulmaan on keksitty konsti.

— Olemme hakeneet pihalta ämpärillä lunta sisälle sulamaan ja huuhtoneet sitten tällä vedellä vessaa, Kari Saari kertoi.

Saari asuu lähellä paikkaa, jossa vesijohtoputki rikkoutui viemärin korjaustyön yhteydessä. Paikalla on tehty töitä keskiviikkoaamusta lähtien.

— Minä olen ollut täällä töissä nyt keskiviikkoaamusta lähtien, Lappeenrannan Energiaverkkojen verkkorakentamisen tiimin päällikkö Ilpo Hulkkonen kertoi torstaina aamupäivällä.

— Minä asun yksin. Ei sitä tällaisessa yhden miehen taloudessa vettä niin paljon kulu, Saaren naapurissa asuva Pertti Olkkonen tuumi vesikatkoksesta.

Aivan työmaan vieressä sijaitsevassa rivitalossa asuva Emma Makkonen oli kotona kahden lapsensa kanssa.

— No vähän se on valvottanut, Makkonen vastaa kyykseen työmaan aiheuttamasta melusta.

Kuukanniemen päiväkodissa vesikatkokseen suhtauduttiin tyynesti.

— Me olemme tiedottaneet asiasta lasten vanhemmille ja esiopetus on peruttu, päiväkodin varajohtaja Pirjo Kuukka kertoi.

Kuukan mukaan vanhemmat ovat pystyneet järjestämään korvaavan hoidon noin puolelle päiväkodin lapsista. Hoidossa on kuitenkin edelleen myös vaippaikäisiä lapsia.

— Meillä on täällä ämpärit ja pesut hoidetaan niillä, lastenhoitaja Mira Oikkonen kertoi.

— Vedentulo katkesi kerralla. Olimme ilman vettä keskiviikkona tuonne kahteen asti, ennen kuin veden jakelu saatiin järjestettyä.

Kuukan mukaan vesijohdon rikkoutumisesta ei aiheutunut vaaraa, koska vedentulo katkesi heti.

— Meillä ei mitään vaaraa ollut. Meillä oli myös ihan sattumalta tiistai-iltana henkilökunnalle. Kun tämä vesikatkos tuli aamulla, otimme vain tämän turvallisuussuunnitelman käyttöön.

Matti Saarela