Hirvenkaatolupien määrä kasvaa ensi syksynä Kaakkois-Suomessa

18.2.2016 14:46
Kuva: Tapio Ojanperä
Hirviä on Kaakkois-Suomen metsissä edellisvuotta enemmän.
Hirviä on Kaakkois-Suomen metsissä edellisvuotta enemmän.

Kaakkois-Suomessa metsästettiin viime vuonna enemmän hirviä kuin edellisenä vuonna. Siitä huolimatta myös metsiin jäänyt hirvikanta on vuoden takaista suurempi.

Suomen riistakeskuksen Kaakkois-Suomen alueella kaadettiin joulukuussa päättyneen hirvenmetsästyskauden aikana 2305 hirveä. Määrä oli 359 edellisvuotta suurempi.

Metsästäjien ilmoitusten perusteella metsiin jääneen hirvikannan määräksi Kaakkois-Suomessa saatiin 3562 yksilöä, kun se vuoden 2014 lopussa oli 3370 hirveä. Hirvikanta on kasvanut alueen keskiosissa ja rannikolla.

Suurimmat hirvitiheydet Kaakkois-Suomessa ovat Vehkalahden-Haminan ja Lemin-Taipalsaaren riistanhoitoyhdistysten alueilla.

Riistapäällikkö Erkki Kiukas sanoo, että alueelle jääneen hirvikannan koon perusteella pyyntilupa ensi syksyn metsästyskaudelle tulee olemaan viimevuotista suurempi.

Kiukkaan mukaan viime vuosina markkinoitua reservilupakäytäntöä on myös tarkoitus jatkaa.

— Hirvilupia haetaan kerran vuodessa. Syksyn metsästystarvetta varten hirvien määrän arviointi on keväällä vaikeaa. Hirvet liikkuvat paljon ja ruoka-alueet vaihtuvat.

— Luvanhakijoita on kehotettu hakemaan 10—20 prosenttia suurempaa lupamäärää. Näin esimerkiksi yhteislupa-alueella osa kaatoluvista voidaan panna yhteiseen pottiin, josta niitä jaetaan sitten sen mukaan, millä alueilla tihentymiä löytyy, Kiukas sanoo.

Viime syksyn metsästyksessä Kaakkois-Suomessa pyyntilupien käyttöaste oli 83 prosenttia. Vasojen osuus kaadetuista hirvistä oli 49,4%.

Jarmo Hämäläinen