Yhteiskuntasopimus nytkähti eteenpäin: Palkansaajapuoli saamassa haluamansa

17.2.2016 14:50

Hallitus on saanut valmiiksi linjauksensa paikallisesta sopimisesta. Hallitus kertoi työmarkkinajärjestöille, että paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten kautta, mutta sitä täydennetään lainsäädännöllä.

Tavoitteena on yhdistelmä lainsäädäntöä ja työehtosopimuksissa soveltamista eli vuorovaikutteinen prosessi, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Rehnin mukaan nyt on tarkoitus katsoa touko—kesäkuulle, miten kattavasti työehtosopimusneuvotteluiden pohjalta on edetty. Sen jälkeen katsotaan lainsäädännön tarve, minkä takia myös paikallista sopimista pohtivan, ylijohtaja Pekka Timosen johtaman kolmikantatyöryhmän määräaikaa jatketaan alkuperäisestä maaliskuusta kesäkuuhun.

Hallituksen mukaan ratkaisun paikallisesta sopimisesta pitää sisältää viisi osaa.

Ensinnäkin järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Paikallisesti tulee pystyä sopimaan työajoista sekä palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.

Myös selviytymislauseke, josta käytetään myös nimitystä kriisilauseke, on määriteltävä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa erityisen vaikeita haasteita.

Henkilöstön edustus ja tiedonsaanti on turvattava yrityksen hallinnossa.

Viidentenä kohtana hallituksen luettelossa on se, että lopullisen päätösvallan paikallisesta sopimisesta tulee olla työpaikoilla.

Lue juttu HS:n nettisivulla

Marjukka Liiten, HS