Konkurssihakemusten määrä väheni Etelä-Karjalassa ja valtakunnallisesti

17.2.2016 12:42
Kuva: AOP
Konkurssin hakeminen ei vielä tarkoita konkurssiin menemistä, vaan mutkikkaan oikeusprosessin aloittamista.
Konkurssin hakeminen ei vielä tarkoita konkurssiin menemistä, vaan mutkikkaan oikeusprosessin aloittamista.

Lappeenrannan seutukunnalla pantiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna vireille 44 konkurssia ja Imatran seutukunnalla 14. Vuoteen 2014 verrattuna määrä pysyi Lappeenrannan seutukunnalla samana, mutta Imatran seutukunnan määrä väheni viidellä.

Lappeenrannassa konkurssihakemuksia tehtiin viime vuonna 38, Imatralla 11 ja Taipalsaarella 3. Rautjärvellä, Ruokolahdella, Lemillä, Luumäellä ja Savitaipaleella tehtiin kussakin yksi hakemus, Parikkalassa ei yhtään. Lappeenrannan seutukunnan yrityksissä oli yhteensä 203 työntekijää ja Imatran seutukunnan yrityksissä 88.

Konkurssihakemusten väheneminen on valtakunnallinen suuntaus. Tämän vuoden tammikuussa koko maassa pantiin vireille 195 konkurssia, mikä on 40 konkurssia vähemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

Yliaktuaari Sami Fredriksson Tilastokeskuksesta varoittaa tekemästä ilmiöstä pitkälle meneviä johtopäätöksiä talouden tilasta.

— Konkurssien määrä on ollut korkealla tasolla vuodesta 2008. Vähenemiselle ei ole yhtä selkeää syytä. Samalla tasolla todennäköisesti jatketaan, mutta tammikuun lukujen perusteella ei vielä voi päätellä tulevaa kehitystä. Vuosineljänneksen jälkeen voi ruveta katsomaan.

Konkurssin vireilletulo ei vielä tarkoita yrityksen tai ammatinharjoittajan konkurssiin menemistä. Konkurssi on monivaiheinen oikeusprosessi, jonka aikana konkurssimenettely voi jäädä kesken.

Kimmo Puhakka