Ihotautilääkärit: Apobase-voiteet aiheuttaneet allergisia reaktioita kymmenille suomalaisille, muutama joutunut sairaalahoitoon

17.2.2016 13:32
Kuva: Jaakko Avikainen
Apobase-perusvoiteet ovat aiheuttaneet allergisia reaktioita kymmenille suomalaisille.
Apobase-perusvoiteet ovat aiheuttaneet allergisia reaktioita kymmenille suomalaisille.

Suomen ihotautilääkärit ovat tavanneet alkuvuoden aikana yli kolmekymmentä potilasta, jotka ovat saaneet allergisia reaktioita Apobase-perusvoiteista. Tapauksia on ollut eri puolilla maata.

Muutamia potilaita on joutunut jopa osastohoitoon. Lääkärien tiedossa on myös potilaita, joiden iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön seurauksena. Yhteensä kymmenen potilasta on todettu testeissä allergisiksi voiteelle.

Mikkeliläinen ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen kertoo, että lääkärit ovat olleet yhteydessä yhtiöön.  Suomen ihotautilääkäriyhdistys ilmaisi huolensa voiteista Lääkärilehdessä keskiviikkona.

Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoi Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö. Lääkärien mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että yhtiö vetäisi epäilyksenalaiset tuote-erät pois myynnistä.

Iho-oireiden syyksi ihotautilääkärit arvelevat voiteen säilytteen vaihtamista toiseen. Euroopan unioni haluaa eroon parabeenisäilytteistä, mutta Suhonen pelkää asiassa joudutun ojasta allikkoon.

— Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta haitallista ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa, Suhonen lisää.

Actavis vahvistaa epäilykset Lääkärilehdelle. Toimitusjohtaja Christian Jönsson kertoo, että oireiden syyksi epäillään Apobase-perusvoiteessa käytetyn säilöntäaineen aiheuttamaa yliherkkyysreaktiota. Jönssonin mukaan oireita on havaittu pääosin kroonisista ihosairauksista kärsivillä henkilöillä.

Apobase-voide ei ole varsinaisesti lääkeaine, joten asia ei ole Turvallisuus- ja kemikaalikeskus Tukesin, eikä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean. Suhonen arvioi, että Tukesiin tehdään lukuisia ilmoituksia haittavaikutuksista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Länsi-Savo.

Juho Maijala | Ville Niskanen