Äänekosken biotehtaalta tulee myös kaasua ja komposiittia

17.2.2016 17:56

Äänekoskelle rakennettavan sellutehtaan kupeeseen tulee biokaasua tuottava laitos ja mahdollisesti myös biokomposiittien tuotantoa. Metsä Group kertoi asiasta keskiviikkona.

Yhtiö on tehnyt helmikuussa sopimukset biokaasua valmistavan Ecoenergy SF Oy:n ja biokomposiittia valmistavan Aqvacomp Oy:n kanssa.

Ecoenergy rakentaa Äänekoskelle biokaasulaitoksen, joka käyttää raaka-aineenaan selluntuotannossa syntyviä lietteitä. Vuonna 2017 valmistuva laitos tuottaa liikennepolttoaineeksi soveltuvaa biokaasua noin 20 gigawattitunnin verran vuodessa.

Määrä vastaa vastaa 1 800 henkilöauton vuotuista polttoaineen kulutusta. Kaasun käytöstä on tehty aiesopimus Gasumin kanssa.

Aqvacompin kanssa Metsä Group on sopinut, että tämä rakentaa Rauman sellutehtaan yhteyteen biokomposiittia tuottavaan laitokseen. Tätä sellukuitua ja muovia yhdistävää materiaalia voidaan käyttää muovin korvaajana muun muassa elektroniikka- ja autoteollisuudessa.

Aqvacompin laitos aloittaa Raumalla vuoden 2017 aluissa. Aqvacomp tutkii mahdollisuutta rakentaa toinen vastaava, mutta vielä suurempi laitos Äänekoskelle biotuotetehtaan käynnistyttyä.

Timo Laitakari