Virastotalokorttelin Teletalo on purku-uhan alla — poliisitalon peruskorjaus alkaa keväällä

16.2.2016 6:00
Kuva: Mika Strandén
Teletalo on rakennettu 50-luvulla Posti- ja telelaitoksen käyttöön. Vuodesta 2008 talon tiloissa on toiminut Etelä-Karjalan käräjäoikeus.
Teletalo on rakennettu 50-luvulla Posti- ja telelaitoksen käyttöön. Vuodesta 2008 talon tiloissa on toiminut Etelä-Karjalan käräjäoikeus.

Lappeenrannan keskustan vanha rakennuskanta on saanut tehdä viime vuosina tilaa uuden tieltä. Koulutaloa ja Matkataloa puretaan parhaillaan ja vielä tämän vuoden aikana selviää, puretaanko myös Pormestarinkadun ja Raatimiehenkadun kulmassa oleva Teletalo.

— Meidän lähtökohtamme on se, että käräjäoikeus saa uudet tilat siitä kiinteistöstä. Selvitämme parhaillaan rakennetaanko tontille uusi rakennus vain peruskorjataanko nykyinen rakennus, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Jorma Heinonen sanoo.

Sisäilmaongelmista kärsineen poliisitalon Senaatti-kiinteistöt on päättänyt peruskorjata. Heinosen mukaan talon perusteellinen korjaus aloitetaan keväällä.

Valtion virastokorttelin asemakaavaa muutettiin Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta vuonna 2013. Asemakaava sallii myös 50-luvulla Posti- ja telelaitoksen tarpeisiin rakennetun virastotalon purkamisen.

— Purkaminen edellyttää asemakaavan mukaan kuitenkin sitä, että tontille rakennetaan uusi taloa, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo asemakaavasta.

Teletalon tiloja käyttää Etelä-Karjalan käräjäoikeus. Käräjäoikeuden toiminnot siirretään kesällä Technopolikselta vuokrattuihin tiloihin Skinnarilaan Teletalon sisäilmaongelmien takia. Edellisen kerran käräjäoikeus joutui muuttamaan sisäilmaongelmien takia vuonna 2008 Rakuunamäen Oikeustalolta Teletalon tiloihin.

Käräjäoikeuden henkilökunta on saanut Teletalon tiloissa oireita huonosta sisäilmasta. Senaatti-kiinteistöjen aluejohtaja Minna Niittyniemen mukaan sisäilmaongelmat johtuvat todennäköisesti siitä, että vanhan talon ilmastointi ei enää vastaa nykyajan vaatimuksia.

— Nyt tutkimme, mikä on taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu, Niittyniemi sanoo.

Niittymäen mukaan hankesuunnitelma tehdään vielä tämän vuoden aikana.

Matti Saarela