Venäläiset myivät pois kiinteistöjään Etelä-Karjalassa — Venäjän puolustusministeriön päällikkö siirsi Taipalsaaren-talonsa yhtiön nimiin

15.2.2016 6:03 | Päivitetty: 15.2.2016 12:46
Kuva: Päivi Virta-Salo
Venäläisten tekemien kiinteistökauppojen lukumäärä on laskenut viime vuosina jyrkästi.
Venäläisten tekemien kiinteistökauppojen lukumäärä on laskenut viime vuosina jyrkästi.
Keskihinta
Rahamäärä

Venäläiset hankkiutuvat yhä useammin eroon kiinteistöistään Etelä-Karjalassa.

Viime vuonna venäläiset tekivät Etelä-Karjalassa kaikkiaan 94 kiinteistökauppaa. Niistä peräti 37 oli kauppoja, joissa venäläinen myi kiinteistönsä suomalaiselle.

Lisäksi 22 kaupassa venäläinen myi kiinteistönsä toiselle venäläiselle, usein lähipiirille eli perheenjäsenelle tai omalle yhtiölleen.

Vain reilussa kolmasosassa kaupoista ostajana oli venäläinen ja myyjänä suomalainen. Vielä vuonna 2014 venäläisten Etelä-Karjalassa tekemistä kiinteistökaupoissa 70 prosenttia oli niitä, joissa venäläinen osti suomalaiselta kiinteistön.

Myynti-intoa selittävät ruplan ja Venäjän talouden heikkeneminen sekä Venäjään kohdistuvien pakotteiden pureminen.

Lähipiirijärjestelyjä Suomen-kiinteistöllään teki muun muassa Venäjän puolustusministeriön kulttuurihallinnon päällikkö Anton Gubankov.

Pietarista kotoisin oleva Gubankov, 51, osti Taipalsaaren Saimaanharjulta talon jo vuonna 2007 yhdessä puolisonsa kanssa. Viime vuonna he siirsivät kiinteistön perustamansa suomalaisen yhtiön nimiin 300 000 eurolla.

Venäjällä on vuodesta 2013 lähtien ollut voimassa laki, joka vaatii korkeita virkamiehiä ja poliitikkoja ilmoittamaan ulkomaiset pankkitilinsä ja omistuksensa. Gubankov ei ole tehnyt ilmoitusta talostaan ja halunneekin korkeassa sotilasvirassa olevana piilottaa omistuksensa osakeyhtiön suojiin.

Lue aiheesta lisää maanantain lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Muokattu kello 12.46: Korjattu grafiikkaa visuaalisesti lukukelpoisemmaksi.

Outi Salovaara