Oikeuslaitoksen säästöpaineet uhkaavat lopettaa käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmän

14.2.2016 8:10 | Päivitetty: 14.2.2016 11:08
Kuva: Mika Strandén
Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosalit ovat tuttuja paikkoja lautamies Arja Ylä-Outiselle. Hän ihmettelee aikeita lopettaa lautamiesjärjestelmä säästöjen saamiseksi.
Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosalit ovat tuttuja paikkoja lautamies Arja Ylä-Outiselle. Hän ihmettelee aikeita lopettaa lautamiesjärjestelmä säästöjen saamiseksi.

Lappeenrantalainen yrittäjä Arja Ylä-Outinen on käräjäoikeuden lautamies eli maallikkotuomari. Hänellä ei ole juridista koulutusta vaan hän edustaa oikeudenistunnossa maallikkonäkökulmaa, kansalaisen oikeustajua.

— Lautamies tuo mielestäni lisäarvoa tuomiokeskusteluun ja päätöksentekoon, Ylä-Outinen tiivistää lautamiehen roolin.

Ylä-Outinen ja muut käräjäoikeuksien lautamiehet ovat kuitenkin vaarassa kadota oikeussaleista oikeuslaitokseen kohdistuvien säästöpaineiden vuoksi.

Tämän vuoden tammikuussa valmistui oikeusministeriön virkamiestyönä muistio, jonka mukaan lautamiehistä luopuminen toisi vuosittain 2,5 miljoonan euron säästön. Lautamiesten käytön vähentäminen toisi säästöjä puolisen miljoonaa euroa.

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio oikeusministeriostä oli laatimassa muistiota. Rautio sanoo, että lautamiesten osallistuminen lainkäyttöön on viime kädessä poliittinen, ei oikeudellinen kysymys.

— Lautamiesjärjestelmään ei ole mitään pakkoa. Siihen mentiin Ruotsin mallin mukaan, kun alioikeudet yhdistettiin 1993. Ruotsissa lautamiehet ovat myös hovioikeudessa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden laamanni Ilkka Ryynänen on lautamiesten vankka kannattaja. Kun käräjäoikeudet ja lautamiehet aloittivat työnsä 1993, Ryynänen opasti käräjäoikeuden tuomarina tuoreita lautamiehiä oikeudenkäyttöön.

Jo tuolloin Ryynänen sanoi, että lautamiesten ratkaisut vastaavat varmasti tuomarien ratkaisuja paremmin yleistä oikeustajua ja järjestelmä on omiaan lisäämään ihmisten luottamusta oikeuslaitokseen.

— Olen edelleen samaa mieltä. Lautamiesten käyttö ei ole rahakysymys. Jos siinä säästetään, menetetään lautamiesten tuoma arvo ja luottamus oikeuslaitokseen ja kuinka se saadaan takaisin, Ryynänen sanoo.

Heikki Sopanen