Lappeenrantalaisnainen hämmästyi: Ilmoitus uudesta passista meni väärälle henkilölle

14.2.2016 18:31
Kuva: Tarja Särkkä
Uudet passit haetaaan vielä tämän vuoden ajan R-kioskeilta. Vuoden 2017 alusta nouttopaikka on Matkahuollon toimipiste.
Uudet passit haetaaan vielä tämän vuoden ajan R-kioskeilta. Vuoden 2017 alusta nouttopaikka on Matkahuollon toimipiste.

Lappeenrantalainen nainen hämmästyi saatuaan poliisilta kaksi tekstiviestiä Toisessa kerrottiin, että hänelle oli saapunut lähetys R-kioskille. Toisessa viestissä oli valokuvaamon nimi, kuvan tilaajan nimi ja kuvatunnus.

Nämä viestit poliisilta lähetetään kansalaisille, jotka hakevat uutta passia. Hämmästystä aiheutti se, että kyseinen henkilö ei ollut hakenut passia, vaan hänelle tulleet viestit liittyivät aivan eri ihmisen passihakemukseen.

— En minä oikein muuta selitystä tähän tapaukseen osaa sanoa kuin sen, että passihakemukseen on jostain syystä tullut väärä puhelinnumero, sanoo ylikomisario Seppo Immonen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluista.

Immonen kertoo, että hänen tietoonsa ei ole aiemmin tullut, että tekstiviesti passista olisi mennyt väärälle henkilölle.

— Tärkeintä on, että väärän viestin saanut henkilö ilmoittaa sattuneesta virheestä poliisin lupapalveluihin, Immonen sanoo.

Ilmoituksen voi tehdä poliisin verkkosivujen palautelomakkeella tai soittamalla virka-aikana lupapalvelutoimistoon.

Minna Gråsten poliisihallituksesta sanoo, että lupapalveluissa kukaan ei näpyttele numeroita uudelleen, vaan hakemukseen laitettu puhelinnumero siirtyy automaattisesti tekstiviestipalveluun.

Passien jakelu R-kioskeilta alkoi vuonna 2013. Alussa uutisoitiin joistain tapauksista, joissa kioskilta saadussa kuoressa oli väärän henkilön passi. Nykyään passinjakelussa raportoidaan erittäin harvoin virheistä.

R-Kioskin sähköisten palvelujen päällikkö Sanna Toijonen sanoo, että passinjakelua on hiottu kahden ja puolen vuoden aikana yhteistyökumppaneiden kanssa.

Passinhakijan pitää todistaa kioskilla henkilöllisyytensä. Passi annetaan hänelle kuoressa, jossa on myös ohjeet vanhan passin hävittämisestä.

Vuoden 2017 alusta passien ja henkilökorttien noutopiste vaihtuu R-kioskista Matkahuollon toimipisteisiin. Niitä on 730 ja sellainen löytyy kaikista Suomen kunnista.

Jarmo Hämäläinen