Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä onnettomuuksissa pyritään tehostamaan

13.2.2016 21:39
Kuva: Marleena Liikkanen
Asta-myrsky katkoi puita Rautjärvellä heinäkuussa 2010.
Asta-myrsky katkoi puita Rautjärvellä heinäkuussa 2010.

Rajan yli Kaakkois-Suomeen on tullut 100 000 ihmistä lyhyessä ajassa. Ihmiset ovat hamstranneet ruokaa ja muita tavaroita kaupoista. Viranomaiset yrittävät pitää tilanteen ja ihmisjoukot hallinnassa, mutta tilanne on kaoottinen.

Tällaista mielikuvaharjoitusta pohtivat kymmenet ihmiset eri organisaatioista, kuten Tullista, pelastuslaitoksilta, poliisista, terveydenhuollosta sekä vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta (Vapepa) syyskuussa. Osallistujien tehtävä oli kertoa, keneen he ovat työssään yhteydessä mielikuvaharjoituksen tilanteessa.

Yhteistyö ja suunnitelmat ovat tarpeen, jos maahan tulee paljon esimerkiksi luonnonkatastrofia tai sotaa pakenevia ihmisiä, mutta myös jos täällä sattuu jokin suuri onnettomuus tai myrsky katkoo sähköt.

Tavoitteena on myös parantaa kansalaisten turvallisuudentunnetta ja samalla uudistaa tapaa tehdä varautumistyötä, kertoo tutkimusryhmässä mukana oleva Eksoten projektipäällikkö Kristiina Kapulainen.

Kaakkois-Suomen kokonaisturvallisuushanke

Tavoitteena on lisätä yhteistyötä viranomaisten välillä sekä viranomaisten ja vapaaehtoisten välillä.

Hanketta vetävät Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Tutkimusryhmä etsii rahoitusta.

Terhi Kinnunen