Yritysten valopilkut vähissä, työpaikat hupenevat ja liikevaihto kutistuu

12.2.2016 7:45
Kuva: mIKA sTRANDÉN
Ison-Kristiinan rakennustyömaan valmistuttua myös rakentamisen liikevaihto kääntyi laskuun.
Ison-Kristiinan rakennustyömaan valmistuttua myös rakentamisen liikevaihto kääntyi laskuun.

Lappeenrannasta on hävinnyt kahdessa vuodessa 900 kokoaikaista työpaikkaa. Kaupungin kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan alamäki on jatkunut edelleen myös viime kesästä, johon kaupungin toimialakatsaus ulottuu. Rakentamisesta ja palvelualoilta lähtee työpaikkoja eikä suunnan muutosta näy.

— Ruplan kurssistakaan ei ole odotettavissa apuja ainakaan vuoteen.

Alueen yritysten ja julkisen sektorin liikevaihto on laskenut toimialakatsauksen mukaan kolmisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Heinonen muistuttaa, että työpaikkojen määrä kasvoi voimakkaasti vielä vuonna 2013. Sen jälkeen venäläisten matkailu romahti.

— Palveluissa nuorisotyöttömyys kasvaa. Alle viisi henkilöä työllistävissä kaupan alan yrityksissä kehitys on negatiivisempi kuin koko maassa.

— Valopilkkuna Maahanmuuttovirasto palkkaa yli sata uutta työntekijää. Myös ohjelmistoala palkkasi viime vuonna 70 työntekijää ja on luvannut palkata tänä vuonna saman verran lisää.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo myös Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin kertovan alavireestä.

— Etelä-Karjala on pakkasen puolella. Joka tapauksessa on edelleen paljon yrityksiä, joilla menee suhdanteesta huolimatta ihan hyvin.

Peltonen pitää metsäteollisuutta maakunnan valopilkkuna. Metsäteollisuus on investoinut täkäläisiin yksiköihinsä. Tuotteille on hyvää kysyntää hyvään hintaan.

27 300 työpaikkaa 30.6.2015

Kauppa-, majoitus- ja ravitsemusalalla 4 700 työntekijää, määrä laski 5 %, liikevaihto laski 8 %.

Teollisuudessa 4 400 työntekijää, määrä laski 2 %, liikevaihto laski 1 %.

Rakentamisessa 2 400 työntekijää, määrä nousi 2%, liikevaihto nousi 2%.

Liike-elämän palveluissa 4 400 työntekijää, määrä nousi 1%, liikevaihto laski 1 %.

(Muilla toimialoilla kuten julkisella sektorilla, hyvinvointipalveluissa, liikenteessä ja alkutuotannossa oli 15 800 työntekijää).

Lähde: Lappeenrannan toimialakatsaus 2015, kehitystä verrattu edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Anne Kotiharju