Päivittäistavarakaupan mielestä alkoholin myyntiaikojen pidentäminen on hyvä alku alkoholilain uudistamisessa

12.2.2016 18:55
Kuva: Hanna Koikkalainen
Lappeenrannan K-supermarket Lehmuksen kauppias Mika Mustonen toteaa, että kaupassa saa myydä alkoholia lähes kaikkina aukiolotunteina.
Lappeenrannan K-supermarket Lehmuksen kauppias Mika Mustonen toteaa, että kaupassa saa myydä alkoholia lähes kaikkina aukiolotunteina.

Alkot ovat todennäköisesti jatkossa arki-iltoina auki kello 21. Alkoholin myyntiaikoja vähittäiskaupassa ei sen sijaan pidennetä ilta yhdeksästä, jos perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) torstaina antamat reunaehdot alkoholilain kokonaisuudistuksesta sitä pohtivalle ministerityöryhmälle eivät muutu matkalla.

Kauppias Mika Mustosen mukaan toistaiseksi mietojen alle 4,7 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuominen myyntiaikojen mahdollinen pidentäminen ei vaikuta oluiden ja siidereiden myyntiin. Kaupat ovat Etelä-Karjalassa lisänneet aukioloaikoja varovasti viime vuodesta, koska täällä on jo ollut poikkeusluvalla vapaammat aukioloajat käytössä muuta maata pidempään.

— Tällä hetkellä meidän aukioloajat ovat vielä sellaiset, että saamme myydä myös alkoholia lähes kaikkina aukiolotunteina, Mustonen sanoo.

Ainoa poikkeus on alkoholin aamumyynti. Alkoholijuomia saa myydä vasta kello yhdeksän jälkeen aamulla, kun kauppa aukeaa jo kello kahdeksalta. Mustosen mukaan tämän rajoituksen merkitys korostuu kesäkuukausina, kun matkailu on vilkkaimmillaan, ihmiset viettävät aikaa Saimaalla ja kaupalla on tarve palvella asiakkaitaan pidentämällä aukioloaikoja.

— Meidän kokemuksemme mukaan valtaosa aamulla olutta ostavista asiakkaista on ihan tavallisia suomalaisia. Varmasti he kokevat kiusallisena tällaisen rajoituksen. Kesällä ihmiset ovat usein varhain liikkeellä ja esimerkiksi kesämökille menijät joutuvat odottelemaan täällä kaupan penkillä, että kello tulee yhdeksän.

Mustonen ei usko, että myyntiaikojen pidentäminen toisi merkittävästi lisää häiriöitä kauppaan tai sen ympäristöön. Sekä alkoholin että tupakan myyntiä säädellään ja valvotaan erittäin tiukasti.

— Kaupan vastuu on todella kova ja viranomaisten valvonta tiukkaa. Sellaista pelkoa ei ole, että tämä homma lähtisi käsistä, hän sanoo.

Lainsäädäntö on Mustosen mukaan tällä hetkellä kauppiaiden kannalta epäselvä ja sekava. Hänen mielestään lakeja uudistettaessa pitäisi tehdä kokonaispaketti, jossa aukioloaikojen lisäksi kaupat saavat myydä jatkossa myös vahvoja oluita ja muita alle seitsemän tilavuusprosentin alkoholijuomia.

— Viinien tulo kauppoihin on ehkä vielä kaukainen asia, mutta muuten säännöistä pitäisi saada aikaan sellainen kokonaispaketti. Ensimmäiseksi kannattaisi miettiä, onko vanhassa kolmosoluen 4,7 prosentin rajassa mitään järkeä. Varsinkin pienpanimoille ja varmasti suuremmillekin panimoille tämän rajan noudattaminen on teknisesti hankalaa ja turhauttavaa.

Matti Saarela