Liitolta hämmentävä rangaistus – Ketterä voi varmistaa runkosarjan voiton jo viikonloppuna

12.2.2016 18:12
Kuva: otto ponto
Jari Lippojoen, Jose Pekkalan ja Ole Renlundin jäädytetyt pelinumerot valvoivat seinällä, kun nyky-Ketterä valmistautui Rovaniemen Kiekon kohtaamiseen.
Jari Lippojoen, Jose Pekkalan ja Ole Renlundin jäädytetyt pelinumerot valvoivat seinällä, kun nyky-Ketterä valmistautui Rovaniemen Kiekon kohtaamiseen.

Jääkiekon Suomi-sarjaa johtava Imatran Ketterä voi varmistaa runkosarjan voiton jo lauantain ottelussaan VG-62:ta vastaan.

Mahdollisuus tähän avautui, kun Jääkiekkoliitto määräsi sarjan kakkosena olevan Nokian Pyryn menettämään kolme sarjapistettä 7.helmikuuta Kiekkokoplaa käydyn ottelun tapahtumien seurauksena. Lisäksi Pyry tuomittiin maksamaan 1 000 euron sakko. Myös Kiekkokopla sai liitolta saman rangaistuksen.

Ennen rangaistusta Ketterä johti sarjaa viidellä pisteellä. Jos pistemenetys jää voimaan, kasvaa ero kahdeksaan pisteeseen.

Kun sarjassa on pelaamatta kolme kierrosta, tarkoittaa se sitä, että jos Ketterä onnistuu saalistamaan vähintään kaksi pistettä lauantain kotiottelussaan VG-62:ta vastaan, varmistavat imatralaiset runkosarjan voiton. Voitto voi varmistua jo perjantaina, jos Pyry ei onnistu voittamaan Porvoon Huntersia vierasottelussaan.

Pyryn ja Kiekkokoplan rangaistuksiin johtaneet tapahtumat alkoivat ottelun kolmannessa erässä. Liiton raportin mukaan tuomaristo keskeytti pelin, koska jää alkoi pettää ja betoni paistoi jäästä läpi. Peliaikaa oli tuolloin jäljellä noin kuusi minuuttia. Pyry johti tuossa vaiheessa ottelua 7–0.

Jään kunnostamisen jälkeen tuomaristo päätti, että ottelu voidaan pelata loppuun. Kumpikin joukkue kuitenkin lopetti pelaamisen heti, kun kiekko putosi jäähän, ja ottelun loppu meni seisoskeluksi. Joukkueiden vastineessa todetaan, ettei riskejä haluttu ottaa, sillä jää oli huonossa kunnossa.

Liitto päätti kuitenkin rangaista joukkueita. Perusteluiden mukaan urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että urheilijat, joukkueet, seurat ja erotuomarit pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Näin ei liiton mukaan ottelussa käynyt.

Nokian Pyryllä on mahdollisuus valittaa rangaistuksesta seitsemän päivän aikana sen antamisesta.

Erikoisesta rangaistuksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Juhana Nyman