Imatralla ahdisteltua luultiin lapseksi kielimuurin vuoksi — ”on mahdollista, että väärinymmärrys johtui aksentista”

12.2.2016 14:07
Kuva: Kai Skyttä
Imatran uimahallissa ahdisteltu nainen osoittautui lopulta täysi-ikäiseksi. Väärinkäsitys johtui ilmeisesti kielimuurista. Arkistokuva ei liity tapaukseen.
Imatran uimahallissa ahdisteltu nainen osoittautui lopulta täysi-ikäiseksi. Väärinkäsitys johtui ilmeisesti kielimuurista. Arkistokuva ei liity tapaukseen.

Tieto lapsen ahdistelusta Imatran uimahallissa johtui väärinkäsityksestä. Rikoskomisario Jyrki Hännisen mukaan väärinkäsityksen taustalla saattoi olla kielimuuri.

— On mahdollista, että väärinymmärrys johtui aksentista.

Uimahallin henkilökunta sai ilmoituksen tapauksesta, josta he ymmärsivät, että ulkomaalainen mieshenkilö olisi kosketellut alle 15-vuotiasta lasta uima-altaalla. Henkilökunta käsitti, että ilmoittaja olisi ollut lapsen huoltaja. Henkilökunta ei kuitenkaan ottanut ylös ilmoittajan yhteystietoja.

— Poliisi ei päässyt heti tiedon alkulähteille kiinni. Emme pystyneet vahvistamaan tai tarkentamaan tietoa.

Uimahallissa koskettelun kohteeksi joutunut nainen ilmoittautui poliisille keskiviikkona. Kävi ilmi, että hän oli täysi-ikäinen nainen. Koska nainen ei vaatinut teosta rangaistusta, tapauksen esitutkinta lopetettiin.

Poliisilla oli käytössään valvontakamerakuvaa uimahallista, mutta siitä ei pystynyt päättelemään, minkä ikäinen koskettelun kohteeksi joutunut nainen oli.

— Joskus kuvista on hyvin vaikea sanoa, onko joku 15- tai vaikka 19-vuotias. Rikoslain näkökulmasta tämän ikäisissä olisi kyse aivan eri rikoksista.

Hännisen mukaan maananataina näytti hyvin vahvasti siltä, että seksuaalinen ahdistelu oli tapahtunut, ja että se olisi kohdistunut lapseen. Hän päätti laatia asiasta tiedotteen.

— Oli oletettavaa, että tieto lähtee joka tapauksessa kulkemaan. Oli parasta, että tieto lähtee meiltä. Kansalaisten pitää saada tietää, jos poliisi epäilee, että tällaista on tapahtunut.

Hänninen uskoo, että tiedottaminen edesauttoi tapauksen selviämistä. On mahdollista, että asianomistaja ilmoittautui poliisille tapauksen saaman huomion vuoksi.

Juho Maijala