Vesilätäköt kasvoivat harvinaisen suuriksi Lappeenrannan kaduilla, pyöräteillä ja tunneleissa

11.2.2016 7:42
Kuva: Marleena Liikkanen
Lappeenrannan Kourulan pahin lätäkkö löytyi keskiviikkona Honkakadun ja Helsingintien risteyksestä.
Lappeenrannan Kourulan pahin lätäkkö löytyi keskiviikkona Honkakadun ja Helsingintien risteyksestä.
Etelä-Karjalan ammattiopiston ja Valtakadun välinen puistikko otti talteen sulanutta lunta ja taivaalta satanutta vettä.
Tirilän Onninkadun, Reunakadun ja Standertskjöldinkadun risteyksen monttu kerää vettä myös kesäisillä rankkasateilla.
Katujen kunnosapitäjät poistavat tunneleiden vettä lumen avulla. Tunneliin ajetaan lunta vettä imeyttämään. Lopulta sohjo aurataan pois.

Lappeenrannan kaduilla ja pyöräteillä nähtiin keskiviikkona suurimmat lammikot vuosikausiin. Lätäköt saivat kokoa ja sisältöä viimeistään tiistain vesisateiden jälkeen.

Kaupungin vastaava tiemestari Matti Himmi kertoo, että lätäköiden alkusyy oli tammikuun kovissa pakkasissa.

Kylmyys pääsi pureutumaan syvälle lähes lumettomaan maahan. Pakkaset synnyttivät kuuraa sadevesikaivojen ja runkokaivojen välisiin yhdysputkin.

Kun sää lauhtui, putkien kuura muuttui sohjoksi. Kun lämpötila on viime aikoina liikkunut nollan molemmin puolin, sohjo on jäätynyt ja tukkinut yhdysputket.

Kun pahin oli Lappeenrannassa käsillä keskiviikkona, Joutsenossa ja Korvenkylässä lammikot ovat Himmin arvion mukaan suurimmillaan torstaina tai perjantaina.

Lappeenrannassa sateet ovat olleet vetisempiä ja lämpötila enemmän plussan puolella kuin Joutsenon keskustassa ja Korvenkylässä.

Lätäkkökelit jatkuvat  Ilmatieteen laitoksen  ja Forecan sääennusteiden mukaan ainakin torstaina. Perjantaina sade on torstaita kiinteämpää, ja viikonlopuksi ennustetaan pikkupakkasta.

Ilpo Leskinen