Tontin omistajalla iso vastuu hiekoituksesta

11.2.2016 7:32
Kuva: kai skyttä
Jalkakäytävän hiekoituksesta vastaa viereisen tontin omistaja. Jos jalkakäytävän yhteydessä on pyörätie, kunta hoitaa hiekoituksen.
Jalkakäytävän hiekoituksesta vastaa viereisen tontin omistaja. Jos jalkakäytävän yhteydessä on pyörätie, kunta hoitaa hiekoituksen.

Suojakeli on tehnyt pihoista ja jalkakäytävistä vaarallisen liukkaita tammikuun paukkupakkasten jälkeen. Hiekkaa ja sepeliä kuluu liukkauden torjuntaan massoittain.

Lappeenrannassa kaupunki vastaa hiekoituksesta kaduilla ja pyöräteillä. Jos näillä reiteillä joku liukastuu ja vaatii vammoista korvauksia, vaatimusten osoite on kaupunki.

Korvauksien saaminen liukastumisessa syntyneestä vammasta edellyttää sitä, että liukkauden torjunta on laiminlyöty. Jos poikkeukselliset sääolot ovat tehneet liukkauden torjunnan ylivoimaiseksi, korvaus jää saamatta.

Vastaavan tiemestarin Matti Himmin mukaan kaupungilta löytyvät tarkat faktat siitä, miten ja milloin mikäkin tie tai pyörätie on hiekoitettu.

Myös kerrostaloissa ja ja rivitaloissa toimivat huoltoyhtiöt pitävät yleensä kirjaa hiekoituksista. Ne otetaan esiin, jos joku vaatii korvauksia liukastumisen aiheuttamasta vammasta.

Jos tontin vieressä on jalkakäytävä, eikä pyörätietä, vastuu hiekoituksesta kuuluu tontin omistajalle. Vastuu ulottuu myös piha-alueen kulkuväylille ja pysäköintipaikalle.

Matti Himmi kehottaa myös omakotitalossa tai rivitalossa asuvia pitämään kirjaa hiekoituskerroista.

— Jos joku liukastuu ja vaatii korvauksia, on hyvä että tontin omistajalla on esittää jonkinlainen dokumentti siitä, että hiekoituksia on tehty.

Jarmo Hämäläinen