Lappeenrantakin harrastaa verosuunnittelua, perii Energian lainoista jopa 8 prosentin korkoa

11.2.2016 8:31
Kuva: Pekka Hölkki
Carunan paheksuttu verosuunnittelu sekä siirtohintojen nostosuunnitelmat nostivat yritysten korkovähennysoikeuden taas keskusteluun.
Carunan paheksuttu verosuunnittelu sekä siirtohintojen nostosuunnitelmat nostivat yritysten korkovähennysoikeuden taas keskusteluun.

Lappeenrannan Energia maksaa kaupungilta saamistaan noin 120 miljoonan euron lainoista 6 — 8 prosentin korkoa. Näin Energia voi vähentää vuosittain noin 8,3 miljoonan euron korkokulut valtion verotuksesta.

Käytännössä energiakonsernin verojen määrä noin puolittuu velkavetoisuuden ansiosta. Energia ei lyhennä ollenkaan kaupungilta saamiaan lainoja, joiden korko on kiinteä.

Konserni maksoi veroja viime vuonna alustavan tilinpäätöksen mukaan 1,25 miljoona euroa. Kun 17,68 miljoonan euron liiketuloksesta vähentää 9,95 miljoonan korot, jää verotettavaksi tulokseksi 7,98 miljoonaa euroa.

Kaupungin perimät korot vaikuttavat nyt suurilta. Lain mukaan saman konsernin sisäisten lainojen korot pitäisi määritellä markkinaehtoisesti.

Kaupungin strategia- ja rahoitusjohtajan Olli Naukkarisen mukaan kaupunki itse saisi nyt lainaa ilmeisesti selvästi alle prosentin korolla. Naukkarinen ei kuitenkaan pidä kaupunkia koronkiskurina.

— Sähkö-, lämpö- ja vesiliikelaitokset aikanaan oli pakko yhtiöittää, minkä jälkeen niiden tuotto on tullut korkona. Kaupunki ei ota tuottoa enempää, mitä ennen yhtiöittämistä tuli.

Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen toteaa, että pankeilta otetun lainan korko olisi matalampi, mutta niin lyhennykset kuin korotkin menisivät pankeille.

— Nyt kaikki pysyy kaupunkikonsernin sisällä.

Vero-oikeuden professori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta toteaa Lappeenrannan kaupunkikonsernin harjoittavan verosuunnittelua siinä missä yksityiset yrityksetkin.

Jos maan hallitus haluaisi puuttua yritysten korkojen verovähennysoikeuteen, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) äsken muistutti, ei puuttumista voisi rajoittaa koskemaan paheksutun Carunan kaltaisia tapauksia.

Pekka Nykäsen mukaan yhteismarkkinoilla ja EU-oikeudellisesti sääntelyä ei voisi rajoittaa vain rajat ylittäviin tilanteisiin.

Nykänen toteaa, että myös EU:n sisällä sekä OECD:ssa on suunnitteilla verosuunnittelun rajaamiseen tähtääviä säännöksiä.

Anne Kotiharju