Kuka tahansa voi pelastaa hengen sydämenkäynnistäjällä — deffarekisteristä näkyy missä laitteita on

11.2.2016 20:52
Kuva: Sari Tauru
Elvytyksessä korostetaan nykyään tehokkaiden painallusten merkitystä. Yleistyvä puoliautomaattinen defibrillaattori voi myös pelastaa.
Elvytyksessä korostetaan nykyään tehokkaiden painallusten merkitystä. Yleistyvä puoliautomaattinen defibrillaattori voi myös pelastaa.

Maallikkokäyttöön tarkoitetut defibrillaattorit eli sähköiset sydämenkäynnistäjät yleistyvät. Niitä tilaavat muun muassa kauppakeskukset, liikuntapaikat ja isommat firmat tiloihinsa.

Defibrillaattorin voi rekisteröidä valtakunnalliseen defibrillaattorirekisteriin, josta voi myös käydä katsomassa, missä itseään lähellä olevat laitteet sijaitsevat. Tällä hetkellä todennäköisesti läheskään kaikkia laitteita ei ole rekisteröity, koska kartalla ei näy esimerkiksi Lappeenrantaan tai Imatralle rekisteröityjä laitteita.

Työterveyshoitaja Anne Vanhala on perehtynyt defibrillaattorin käyttöön sekä perinteiseen painelupuhallukseen perustuvan ensiavun antamiseen.

Sydämenkäynnistäjästä on hyötyä, jos ihmisen sydän on esimerkiksi kammiovärinässä. Se ei tarkoita, että painelupuhalluksesta luovuttaisiin, vaan laitteen käyttö yhdistetään siihen.

— Laitetta ei tarvitse kenenkään pelätä. Se on turvallinen käyttäjälleen sekä avun saajalle. Vaikka laitetta ei olisi koskaan ennen nähnytkään, on tilanne helppo. Kun virtajohdon kytkee kiinni, lähtee käynnistäjä päälle, kertoo Vanhala.

Sydämenkäynnistäjä puhuu suomea ja neuvoo, mitä pitää tehdä. Se myös analysoi autettavan tilanteen. Jos tarvetta ei ole, sähköä ei tule. Sähköimpulssin tarkoituksena on palauttaa sydän normaaliin rytmiin.

— Ihmiselle ei voi aiheuttaa tällä laitteella lisähaittaa. Siksi se on turvallinen, kertoo Vanhala.

Veikko Mäenpää