Keskussairaalalle halutaan potilasemäntä — Lappeenrannan vanhusneuvosto teki asiasta aloitteen

11.2.2016 14:08
Kuva: Katja Juurikko
Lappeenrannan vanhusneuvosto toivoo potilasemäntien paluuta.
Lappeenrannan vanhusneuvosto toivoo potilasemäntien paluuta.

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen halutaan potilasemäntä. Aloitteen asiasta teki Lappeenrannan vanhusneuvosto. He perustelevat potilasemännän tarvetta sillä, että erityisesti ikääntyneille on kohtuutonta odottaa vastaanotolle pääsyä pitkiä aikoja ilman huolenpitoa.

Lappeenrannan vanhusneuvoston puheenjohtaja Jaakko Tuomi muistaa, kuinka joskus vastaavaa toimintaa olikin. Vanhusneuvosto ymmärtää hoitohenkilökunnan kiireen, ja sen takia esittääkin potilasemännän palkkaamista.

— Meillä on näitä esimerkkejä, että potilaat ovat voineet joutua odottamaan kuusikin tuntia vastaanotolle pääsyä. Jos vanha ihminen on tullut päivystykseen vaikka kello 16 ja pääsee vastaanotolle kello 22, niin se on aika pitkä aika olla käytävällä vaikka paaripaikalla. Olisi hyvä, jos joku ehtisi tuoda juomista tai vaikka käydä hakemassa voileivän, Tuomi perustelee.

— Potilasemäntä voisi myös viedä viestiä omaiselle, jos on sellainen tilanne.

Vanhusneuvosto muistuttaa tapauksista, joissa esimerkiksi muistisairas vanhus tai diabeetikko on jäänyt ilman perushuomiota, kuten vesilasillista, syötävää tai avustusta vessakäynnillä. Aloitteessaan vanhusneuvosto toteaa tiedostavansa pienentyneet resurssit lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan osalta, ja ymmärtävänsä inhimillisen kiireen. Potilasemännän ei tarvitsisi olla hoitoalan henkilö, mutta Tuomi uskoo, että alan koulutus olisi avuksi. Hän muistaa, että joskus potilasemäntänä toimi perushoitaja.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) vastaanotti vanhusneuvoston laatiman aloitteen tänään. Kehitysjohtaja Merja Tepponen Eksotelta pitää aloitetta positiivisena.

— Tässä on hyvä asia taustalla. Pitää katsoa, mitkä ovat mahdollisuudet järjestää tämä. Ymmärrän kyllä tarpeen, Tepponen sanoo.

Anniina Meuronen