Sateet sulattavat apukinoksia, mutta norpan peli ei vielä ole pelattu

10.2.2016 11:07
Kuva: Ismo Marttinen
Apukinoksia kolattiin ensimmäisen kerran laajamittaisesti Saimaan huonona lumitalvena 2014. Viime talven opettamana kinoksista tehtiin nyt niin korkeita, että sulamisvaraakin on.
Apukinoksia kolattiin ensimmäisen kerran laajamittaisesti Saimaan huonona lumitalvena 2014. Viime talven opettamana kinoksista tehtiin nyt niin korkeita, että sulamisvaraakin on.

Saimaannorpalle pesimistä varten kolatut apukinokset eivät vielä ole mennyttä, arvelee Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

— Lauha sää ja sateet ovat varmasti painaneet kinoksia. Hyvää tilanteessa on silti se, että apukinoksia tehtiin ja se, että niistä tehtiin varsin isokokoisia. Menneistä talvista oppineina niihin laskettiin sulamisvaraa, Auttila kertoo.

Talkoojoukot kolasivat eri puolille Saimaata tänä vuonna kaikkiaan 180 apukinosta.

Tällä hetkellä ihminen voi tehdä norppien auttamiseksi vain sen, että antaa niille pesimärauhan. Norpat synnyttävät noin kuukauden aikana helmikuun puolivälin molemmin puolin.

Mitä pidempään kuutit saisivat olla pesän suojissa, sen parempi. Ilman pesää vaarana ovat pedot, eniten kettu, sekä kastuminen.

— Kuivana kuutti kestää hyvin pakkasta, sillä sillä on jo syntyessään villainen turkki, Auttila huomauttaa.

Kuuttien vierotusaika on toukokuussa. Sen jälkeen niiden suurin vaara ovat kalaverkot.

— Apukinosten avulla voimme vaikuttaa siihen, että useampi kuutti selviytyy vierotusikäiseksi kuin muuten selviäisi. Kalastusrajoitukset mahdollistavat sen, että ne selviävät lisääntymisikäisiksi, Auttila toteaa.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sorvaa paraikaa osakaskuntien kanssa vapaaehtoisia kalastusrajoitussopimuksia.

Tänä talvena norppavesillä kokeillaan ensi kertaa myös keinopesiä. Haukivedelle on sijoitettu koekäyttöön kaksi turverakenteista, valkoista keinopesää.

Mielenkiinto kohdistuu ensi vaiheessa muun muassa pesän säänkestävyyteen ja siihen, sulattaako se esimerkiksi jäätä ympäriltään, sanoo Auttila.

Seija Hackman