Lääkehoitajat paikkaavat lääkäripulaa Eksotessa

10.2.2016 7:36

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä lääkehoitajat ovat tuoneet helpotusta alueen pitkäkestoiseen lääkäripulaan.

Lääkehoitajat saavat määrätä reseptejä esimerkiksi silmä- ja nielutulehduksiin sekä virtsatieinfektioihin. He voivat myös uusia pitkäaikaisten sairauksien reseptejä hoitosuunnitelman mukaisesti.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalveluiden johtajan Tuula Karhulan mukaan lääkehoitajista on erityisen paljon apua päivystyksessä.

— Lääkärit saavat keskittyä lääketieteellisesti vaativimpiin tapauksiin, ja potilaat saavat avun useimmiten nopeasti.

Eksotessa työskentelee yhteensä 35 sairaanhoitajaa, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.

Lääkkeitä määräävä sairaanhoitaja Suvi Nurmilaukas Luumäen terveysasemalta kertoo, että vastaanotolla käy päivittäin useita potilaita, jotka saavat reseptin häneltä.

— Potilaat ovat olleet hirveän tyytyväisiä, kun esimerkiksi silmätulehdukset hoituvat yhdellä käynnillä. Muuten potilas saattaisi tulle aamulla päivystävälle sairaanhoitajalle ja odottaisi sitten vielä lääkärille, Nurmilaukas sanoo.

Nurmilaukas sai pätevyyden määrätä rajatusti lääkkeitä viime vuonna. Ennen koulutusta hän oli työskennellyt kahdeksan vuotta sairaanhoitajana.

— Halusin kehittää omaa ammattitaitoani ja lisää haasteita työhön.

Koulutuksessa opetettiin resepteihin ja lääkkeisiin liittyvien asioiden lisäksi eri sairauksien teoriaa ja tutkimista. Farmakologian opintokokonaisuus oli sama kuin lääketieteen kandidaattivaiheessa.

Nurmilaukas kertoo, että farmakologiassa sairaanhoitajat kävivät läpi myös ne lääkeryhmät, joita rajattu lääkkeenmääräämisoikeus ei koske.

— Kun määräämme jonkin lääkkeen, meidän pitää tuntea myös lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Jos on epävarma lääkityksestä, lääkäriltä saa aina konsultaatioapua.

Hanna Sipinen