Kalastusrajoituksista norpan hyväksi sovittava pian

10.2.2016 8:03
Kuva: Pekka Sarkanen
Verkot ovat tuhoisia kuuteille. Kuvassa Ruokolahden Petraselällä takavuosina kuvattu, verkkoon kuollut kuutti.
Verkot ovat tuhoisia kuuteille. Kuvassa Ruokolahden Petraselällä takavuosina kuvattu, verkkoon kuollut kuutti.

Saimaan kalavesien haltijoiden pitää lähiviikkoina ottaa kantaa vapaaehtoisiin kalastusrajoituksiin saimaanorpan kuuttien suojelemiseksi.

Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus (ELY) lähetti helmikuun alussa sopimustarjouksen noin 320 osakaskunnalle ja pyytää päätöksiä 15. maaliskuuta mennessä.

Noin viidennes sopimustarjouksista on osoitettu osakaskunnille, joiden alueilla ei tähän mennessä ole ollut rajoituksia.

Tavoitteena on, että kevään ja alkukesän verkkokalastuskiellon piiriin saadaan 2 600 neliökilometriä vesialuetta entisen 2 000 neliökilometrin sijaan.

Etelä-Karjalassa verkkokalastuskielto on koskenut 12 osakaskuntaa ja laajenisi nyt koskemaan toista mokomaa lisää.

— Useimmilla se koskisi vain osaa alueista. En usko, että tämä on elämän ja kuoleman paikka kenellekään, kalatalousneuvoja Vesa Tiitinen Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksesta arvioi.

Niissä osakaskunnissa, joiden vesiä on paljon esitetyllä rajoitusalueella, ärtymystä on kuitenkin ilmassa.

Esimerkiksi Ilkonselällä 1 000 hehtaarin vesialuetta hallitsevan Saikon osakaskunnan puheenjohtaja Eero Ahonen on tuohtunut.

— On se aikamoinen paukku, kun pienistä vesialueista viedään. Norpille annetaan lisää ja lisää alueita, vaikka se on lisääntynyt näilläkin rajoituksilla, Ahonen purnaa.

Katkolla ovat myös viisi vuotta sitten tehdyt sopimukset vapaaehtoisista kalastusrajoituksista. Kalatalousasiantuntija Seppo Reponen Etelä-Savon ELY-keskuksesta uskoo, että enimmäkseen ne uusitaan, sillä asia on jo tuttu.

Myös Etelä-Karjalan suurin osakaskunta, Kyläniemen osakaskunta, jonka kaikki vedet ovat rajoitusalueella, uusinee sopimuksen.

Vapaaehtoisesta sopimuksesta vesialueen omistajille maksetaan korvaus.

Seija Hackman