Emma Jussila-Scherman kirjoitti nukkesadun haarukan tulosta Suomeen

10.2.2016 10:46
Kuva: Terhi Kinnunen
Emma Jussila-Schermanin teatterinukkeja on esillä Metkun galleriassa. Hän teki herra Leveän juomaleilistä.
Emma Jussila-Schermanin teatterinukkeja on esillä Metkun galleriassa. Hän teki herra Leveän juomaleilistä.

Maaliskuussa Emma Jussila-Scherman esittää kirjoittamansa nukkesadun Katariina ja aarrelaiva Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Se kertoo Turkuun herttua Juhanan puolisoksi 1562 Puolasta muuttaneesta prinsessa Katariina Jagellonicasta.

Tarinassa avataan Katariinan mukanaan tuomat matka-arkut, ja niistä löytyvän muun muassa Pohjoismaiden ensimmäiset haarukat, joiden käyttöönotto ei sujunut ilman kommelluksia.

— Juhana-herttua ei osannut käyttää haarukkaa, kun hän sai sen ensimmäisen kerran käteensä. Lapsi voi saada oivalluksen, että osaa syödä haarukalla melko hyvin.

Nukketeatteritaitelija Emma Jussila-Scherman sai kipinän nukketeatteriin jo lapsuudessaan Lappeenrannassa.

— Varhaislapsuudessani televisiossa oli vahvoja teatterinukkeohjelmia, kuten Histamiinin joulukalenteri sekä Akuliina ja Matti merimies.

Jussila-Scherman kävi vanhempiensa kanssa katsomassa kaupunginteatterin ja Viipurin nukketeatterin esityksiä Lappeenrannassa.

Häntä kiehtoo nukketeatterissa käsillä tekeminen sekä mahdollisuus luoda hahmoista juuri sellaisia, millaisena hän ne mielessään näkee.

Emma Jussila-Schermanin teatterinukkeja esillä 23.3. saakka Metkun Galleriassa (Snellmaninkatu 2).Nukkesatu Katariina ja aarrelaiva Lappeenrannan kaupunginteatterissa 15.3. alkaen.

Terhi Kinnunen