Venäläisten omistamilla mediayhtiöillä menee Suomessa kehnosti — venäjänkieliset tiedotusvälineet eivät ole kultakaivos

9.2.2016 10:52
Kuva: Päivi Virta-Salo
Venäjänkielinen Sputnik-radioasema on tuottanut tappiota koko olemassaolonsa ajan 1990-luvun lopulta lähtien. Radioasemalla ei ole tekemistä Venäjän valtion 2015 perustaman suomenkielisen Sputniknews-uutissivuston kanssa.
Venäjänkielinen Sputnik-radioasema on tuottanut tappiota koko olemassaolonsa ajan 1990-luvun lopulta lähtien. Radioasemalla ei ole tekemistä Venäjän valtion 2015 perustaman suomenkielisen Sputniknews-uutissivuston kanssa.

Venäläisten Suomessa omistamat mediayhtiöt ovat kaikkea muuta kuin kultakaivoksia.

Suomessa on muutamia venäjänkielistä väestöä palvelevia, venäläisten perustamia mediayhtiöitä. Taloudeltaan ne ovat heikkoja.

Monilla yhtiöiden taustahenkilöistä on yhteyksiä Venäjän valtiollisiin mediayhtiöihin, joita puolestaan yleisesti pidetään Kremlin talutusnuorassa olevina.

Vanhin Suomen venäjänkielisistä medioista on venäläisturisteille suunnattu Sputnik-radioasema, jota pyörittää 1999 perustettu Radio Satellite Finland -yhtiö (RSF).

Raskaasti tappiollisen RSF:n liikevaihto vuonna 2014 oli 117 000 euroa ja tappio 590 000 euroa. Konkurssiuhkaa ei silti ole, sillä moskovalainen miljonääriomistaja Sergei Arhipov lainoitti yhtiötä vuonna 2014 2,4 miljoonalla eurolla.

Arhipov oli Russkaja Mediagruppa -yhtiön sekä Venäjän valtiollisen VGTRK-mediayhtiön varatoimitusjohtaja, kunnes keskittyi Euroopan-bisneksiinsä. Arhipov tuli tutuksi Etelä-Karjalassa, kun hän 2007 osti 1,5 miljoonalla eurolla Taipalsaaren Saimaanharjulta kesäpaikan.

Moskovalaisen Moscow Times -lehden entinen valokuvaaja Igor Tabakov ja hänen puolisonsa Irina Tabakova perustivat vuonna 2008 Helsinkiin 12 Chairs -yhtiön. Se ryhtyi julkaisemaan venäjänkielistä Novosti Helsinki -lehteä.

Lehti ilmestyy edelleen, vaikka 12 Chairs -yhtiö on jo 2014 poistettu sekä ennakkoperintärekisteristä että arvonlisäverovelvollisten rekisteristä.

Kauppalehti kertoi viime viikolla, että tappiollinen 12 Chairs oli jälleen vastaanottanut rahaa Kreml-taustaiselta Pravfond-tukisäätiöltä, jonka on perustanut Venäjän ulkoministeriö ja ulkomailla asuvien venäläisten etuja valvova Rossotrudnitshestvo-organisaatio.

Vuodesta 2007 lähtien Suomessa on toiminut venäjänkielinen Scandinews-verkkouutistoimisto. Sen takana olevan suomalaisyhtiön perustaja on Kremlin propagandakanavana pidetyn englanninkielisen Russia Today -televisiokanavan pitkäaikainen entinen tuottaja, joka muutti viime vuonna Suomeen keskittyäkseen Scandinewsiin.

Taloudeltaan Scandinews on edelleen heiveröinen.

Lue aiheesta lisää tiistain printtilehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Outi Salovaara