Vastaleivottua leipää on tulossa myös sunnuntaisin kauppojen leipähyllyille

9.2.2016 8:00 | Päivitetty: 9.2.2016 12:50
Kuva: Maija Kaibijainen
Vapaat aukiolojat muuttavat vähitellen kuluttajien ostotottumuksia. Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketkaupan johtajan Olli Kurpan mukaan kuluttajien muuttuneet tavat vaativat muutoksia myös kaupan omien tilausten painotuksissa.
Vapaat aukiolojat muuttavat vähitellen kuluttajien ostotottumuksia. Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketkaupan johtajan Olli Kurpan mukaan kuluttajien muuttuneet tavat vaativat muutoksia myös kaupan omien tilausten painotuksissa.

Kauppojen pidentyneet aukioloajat ovat lisänneet leipomoiden painetta toimittaa edellisenä yönä leivottua leipää kauppoihin myös sunnuntaina. Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketkaupan johtajan Olli Kurpan mukaan SOK neuvottelee parhaillaan asiasta alan toimijoiden kanssa.

— Tähän mennessä emme ole saaneet vasta leivottua leipää sunnuntaina. Nyt sitä on luvassa ja pääsemme ehkä kokeilemaan tuoreen leivän myyntiä jo helmikuun aikana. SOK neuvottelee leipomoalan isojen toimijoiden kanssa valtakunnallisesta jakelusta, Kurppa kertoo.

Suomen Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elosen mukaan asiasta on alan yrittäjien kesken keskusteltu. Suurien myymälöiden jauholeipomoissa leivotaan leipää alusta alkaen nytkin sunnuntaisin, mutta paineet leipoa myös muissa leipomoissa pyhäisin ovat kovat.  Pahin este vastaleivotun leivät tiellä ovat pyhätyön korkeat kustannukset.

— Leipomoalan työehtosopimus ei ole kovin joustava tässä suhteessa. Pyhinä toiminnasta on hyvin vaikea saada kannattavaa toimintaa. Viikonloppu- ja sunnuntaityö ovat niin kalliita, Elonen sanoo.

Elosen mukaan leipomoalalla maksetaan yötyöstä kello 21 ja kuuden välillä sadalla prosentilla korotettua palkkaa. Myös sunnuntaityöstä pitää maksaa sadalla prosentilla korotettua palkkaa. Yö- ja sunnuntailisä tekevät leipomisesta pyhiä vasten erittäin kallista puuhaa työvoimavaltaisella alalla.

— Me olemme varmaan ainoa ala Suomessa ja koko maailmassa, jossa yötyöstä maksetaan sadalla prosentilla korotettua palkka. Sunnuntain ja lauantain vastaisena yönä leipomisesta pitää maksaa 200 prosentilla korotettu palkka, Elonen laskee.

Elosen mukaan jokainen Suomen noin 700 leipomosta joutuu etsimään oman ratkaisunsa tähän kysymyksen. Kuluttajat eivät ole todennäköisesti valmiita maksamaan lisähintaa tuoreesta leivästä.

— Alalla käydään hyvin aggressiivista hintakilpailua ja hinta asiakkaille merkittävä ostokriteeri. Aika näyttää mihin tämä menee. Varmasti erilaisia malleja tulee, hän sanoo ja muistuttaa, että alalla on paljon perheyrityksiä ja yrittäjille sunnuntai on usein viikon ainoa vapaapäivä.

Matti Saarela