Mika Orava palaa konserttilavoille kuuden vuoden jälkeen

9.2.2016 10:00
Kuva: Sara Orava
Mika Orava yllättyi, kuinka hyvin soittaminen sujuu vuosien tauon jälkeen.
Mika Orava yllättyi, kuinka hyvin soittaminen sujuu vuosien tauon jälkeen.

Imatralainen pianisti Mika Orava konsertoi pitkän tauon jälkeen Imatran Konserttihovissa 14.2.

Orava laskee soittaneensa pianoa tähänastisen elämänsä aikana yli 44 000 tuntia. Se tekee kaksi tuntia ja 48 minuuttia per päivä. Joka ikinen päivä, jonka Orava on elänyt.

Hän aloitti pianonsoiton kahdeksanvuotiaana ja eteni vauhdilla taidoissaan. Hän opiskeli samaan aikaan Imatran musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Kirjat Helsinkiin hän siirsi 18 vuotiaana.

Tuntumaa maineesta ja mammonasta hän sai kiertäessään konsertoimassa Suomessa ja maailmalla sekä voittaessaan Sibelius-Akatemian sisäisen kilpailun 16-vuotiaana. Suuresta pianokilpailusta ei ollut kyse, mutta nostetta se silti toi.

— Sokaistuin. Jälkeenpäin jouduin kysymään itseltäni, minkä perässä loppujen lopuksi juoksin.

Vaikka Orava oli prosessoinut lopettamista jo vuosia, lopullinen päätös oli vaikea. Siihenastinen elämä kun oli täyttynyt pianosta, soittamisesta ja musiikista.

— Kun jätin ne pois, ei edessä ollut mitään. Ammottava tyhjiö. Ihmiset, vaimoa lukuun ottamatta, pitivät minua pähkähulluna. Silti päätös oli vapauttava.

Uusi maa jalkojen alle löytyi haaveammatista, työyhteisövalmennuksesta. Oravalla oli kiinnostusta ja paloa alalle, mutta ei tietoa kuinka ja mistä lähteä liikkeelle. Sattuma astui peliin entisen soitto-oppilaan kautta.

— Oppilaan isä on työyhteisövalmentaja. Sain hänen avullaan työstä kiinni. Viimeiset pari vuotta minulla on ollut oma yritys.

Kuuden vuoden aikana hän ei soittanut ollenkaan muutamia sukujuhlia lukuun ottamatta.

Kiinnostus palasi vähitellen, ja Orava alkoi tavoittaa musiikin iloa. Painolasti oli keventynyt.

Mika Oravasta enemmän päivän lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Anne Vihavainen