Joku tuli ovesta sisään ja puukotti — Parikkalassa puukotettu kieltäytyi tunnistamasta puukottajaansa

9.2.2016 17:28

Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi parikkalalaista kolmekymppistä miestä koskevan syytteen tapon yrityksestä. Syyttäjä oli vaatinut vastaajalle viiden vuoden vankeustuomiota, koska miehellä on aikaisempaa rikostaustaa.

Puukotettu oli viime syksynä yksin kotonaan, kun joku oli tullut avoimesta ovesta sisään ja puukottanut. Asianomistaja kieltäytyi esitutkinnassa järjestelmällisesti ottamasta kantaa puukottajan henkilöllisyyteen. Syyksi arveltiin pelkoa.

Savonlinnan poliisi oli saanut myöhemmin nimettömän ilmoituksen mahdollisesta puukottajasta, joka tunsi asianomistajan.

Asianomistaja oli kieltänyt, että häntä olisi puukotettu. Sen sijaan hän oli kertonut kaatuneensa pihalla kaidetta vasten.

Kertomus oli ristiriidassa lääkärinlausunnon kanssa. Vasemmassa rinnassa oli kahdeksan sentin syvyinen pisto, joka oli lähistänyt keuhkopussin sekä aiheuttanut uhrille pienen ilmarinnan.

Pääkäsittelyssä tammikuussa vastaaja oli pääpiirteissään tunnustanut menetelleensä syytteen teonkuvauksen mukaisella tavalla. Silloin riidanalaista oli ainoastaan se, onko kyse ollut törkeästä vai tavallisesta pahoinpitelystä.

Oikeus totesi, että näin vakavan rikosepäilyn ollessa kyseessä kuulopuheeseen rinnastettava todistelu ei ole riittävä selvitys vastaajan syyllisyydestä. Syyte tapon yrityksestä hylättiin.

Kolmekymppistä miestä syytettiin lisäksi oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Tapahtuman todistajalle oli lähetetty uhkauksen sisältävä kirje ja yritetty vaikuttaa siihen, että todistaja muuttaisi esitutkinnassa antamaansa kertomusta pahoinpitelystä. Asiassa jäi oikeuden mukaan varteenotettava epäily vastaajan syyllisyydestä, joten syyte hylättiin.

Auli Terävä