Fazer muutti merkkarien kokoa turvallisuussyistä — nyt Lappeenrannassa valmistetaan pienempiä merirosvolantteja

9.2.2016 21:26 | Päivitetty: 9.2.2016 21:32
Kuva: Seppo Rautiovaara

Merirosvokolikoita eli tuttavallisemmin merkkareita on valmistettu jo viime syyskuusta lähtien pienemmän kokoisena. Pienempään kokoon siirryttiin tukehtumisvaaran vuoksi.

Kokoa lukuunottamatta resepti on yhä sama, joka keksittiin Chymoksen tehtailla Lappeenrannassa vuonna 1973. Myös tänä päivänä merirosvolantit valmistetaan Lappeenrannassa Fazerin tehtailla.

Fazer kertoo nettisivuillaan, että se on pienentänyt merkkarin kokoa, jotta makeisen syömiseen ei liity riskejä ja nauttiminen olisi helpompaa. Merkkarin rakenne on sitkeä, ja tästä johtuen on päädytty uuteen turvallisempaan kokoon.

Merirosvorahauudistus ei ole vaatinut makeistehtaalla uusia investointeja, sillä makeisia tehdään samoilla koneilla kuin aiemminkin. Uudistuksessa on selvitty uusien muottien teettämisellä.

—Merkkareihin on tehty vuosien saatossa erilaisia muutoksia, kertoo makeisten viestintäjohtaja Leena Eerola Fazerilta. 1980-luvun lopulla merkkarit poistuivat kauppojen hyllyiltä pitkäksi aikaa kokonaan. Merkkarit tuotiin takaisin vuodenvaihteessa 2012-2013, ja silloin erityistä oli juuri se, että yhtiö palasi alkuperäiseen, Chymoksen vuosilta peräisin olevaan reseptiin. Välillä lantteja tehtiin toisella reseptillä, Eerola kertoo.

Leena Eerolan mukaan Fazer on saanut uudistuneista merkkareista vain kourallisen palautetta sähköpostitse. Maku on säilynyt samana. Uudessa merkkaripussissa on lisäksi hedelmä- ja kolalantteja.

Fazerin Lappeenrannan tehtailla työskentelee 350 työntekijää. Merkkareiden lisäksi tehtailla valmistetaan lakritsia, pastilleja ja muita makeisia. Fazerin Vantaan tehtaalla valmistetaan suklaamakeisia.

Lappeenrannassa valmistetaan myös muun muassa Pihlaja-marmeladia, joka on vanhin edelleen valmistuksessa oleva Fazerin makeinen. Sitä on valmistettu vuodesta 1895. Fazer täyttää tänä vuonna 125 vuotta.

Marjo Latvanen