Kiinteässä langattomassa laajakaistaliittymässä vältetään monia mobiiliyhteyden pulmia — Ukkoverkot kauppaa omaa ratkaisuaan kunnille

8.2.2016 8:32
Kuva: Marleena Liikkanen
Ukkoverkkojen 450 megahertsin 4G LTE-verkko kattaa koko maan. Käytetyllä aaltoalueella on pitkä kantama, läpäisee hyvin rakenteita ja sopii hyvin myös ajoneuvoissa käytettäviin päätelaitteisiin. Muun muassa poliisi käyttää datayhteyksissään tätä verkkoa.
Ukkoverkkojen 450 megahertsin 4G LTE-verkko kattaa koko maan. Käytetyllä aaltoalueella on pitkä kantama, läpäisee hyvin rakenteita ja sopii hyvin myös ajoneuvoissa käytettäviin päätelaitteisiin. Muun muassa poliisi käyttää datayhteyksissään tätä verkkoa.
Ukkoverkot-yhtiön toimiva johto omistaa kolme neljäsosaa yhtiöstä. Yhtiön perustajien juuret ovat Etelä-Karjalssa. Antti Pellinen on kotoisin Joutsenosta ja Jukka Niiranen Parikkalasta.
Kiinteässä langattomssa verkossa yhteyden toimivuus varmistetaan suunnattavalla antennilla. Ulkoinen antenni on tarpeen myös siksi, että suuren siirtokapasiteetin omaavat 2,6 gigahertsin taajuudet läpäisevät huonoti seiniä ja muita rakenteita.
450 megahertsin 4G TLE-verkoon kytkettävällä reitittimellä vähintään 10 megabitin tulovirtaan yltävä laajakaistayhteys saadaan lähes koko Suomessa myös tiettömien taipaleiden taakse.

Vuonna 2014 perutettu Ukkoverkot myy asiakkailleen langattomia verkkoyhteyksiä. Tästä huolimatta sekä toimitusjohtaja Antti Pellinen ja liiketoimintajohtaja Jukka Niiranen vannovat valokuidun nimeen. Valokuituyhteys kannattaa ottaa, jos se vain on mahdollista realistisella hinnalla.

— Valokuituverkko kannattaa vetää aina, kun siihen on varaa. Meidän ratkaisumme antaa lähes samat ominaisuudet, mutta sen rakentaminen kestää vain viikkoja ja maksaa murto-osan verkosta, jossa valokuitu viedään jokaisen käyttäjän luokse, Niiranen sanoo.

Ukkoverkkojen liikeidea on kattaa viimeiset kilometrit valokuituverkon ja käyttäjien välillä langattomasti.

Tätä UkkoNet-nimellä markkinoitavaa ratkaisua yhtiö on parhaillaan kauppaamassa kunnille 2,6 gigahertsin taajuudella, uudella TD-LTE-tekniikalla toteutettua laajakaistaverkkoa. Pellisen mukaan tällä tekniikalla on saavutettu laboratorio-oloissa uusi langattoman verkon siirtokyvyn ennätys 507 megabittiä sekunnissa.

Suomessa ihmiset ovat tottuneet käyttämään verkon palveluja teleoperaattoreiden puhelinliittymien kautta. Mobiililiittymissä ongelmia tuottaa se että saman tukiaseman resurssia käyttää vaihteleva määrä käyttäjiä. Verkon ruuhkautuessa yhteydet hidastuvat merkittävästi.

— Me tiedämme aina, miten monta käyttäjää yhdellä tukiasemalla on ja resurssit voidaan mitoittaa sen mukaan, Pellinen kertoo, mikä on oleellinen ero kiinteän langattoman ja mobiiliverkon välillä. Hänen mukaansa kiintessä langattomassa verkossa verkon todellinen nopeus on aina vähintään sille taattu vähimmäisnopeus.

Kunnat ovat perustaneet yhtiöitä ja rakentaneet omia valokuituverkkoja EU:n ja maan hallituksen tuella. Varsinkin harvaanasutuissa maalaiskunnissa ollaan syystä huolissaan. Samaan aikaan kun dataliikenne kasvaa teleoperaattorien mobiiliverkoissa sata prosenttia vuodessa, vanhoja lankapuhelinverkkoja ollaan poistamassa käytöstä.

— Tarjoamme ratkaisuja, joissa kunta maksaa puolet ja me toisen puolen verkon perustamiskustannuksista, Pellinen kertoo.

— Meillä on ollut neuvotteluja noin 150 kunnan kanssa. Jopa pääkaupunkiseudulta seudulta löytyy alueita ja kuntia, joissa tilanne koetaan ongelmalliseksi, Niiranen kertoo.

Ukkoverkoilla on käytössään myös toinen 450 megahertsin taajuus, jota NMT-puhelimet aikoinaan käyttivät. Tämä verkko kattaa käytännössä koko Suomen.

— Tämän verkon kattavuus on 99,9 prosenttia, Pellinen kertoo.

Yhtiön 4G LTE-verkkoa käyttää muun muassa poliisi ja monet muut viranomaiset. Kaupallisella puolella verkkoa hyödynnetään muun muassa maksupäätteissä, jotka toimivat myös suurissa yleisötapahtumissa. Myös VR:n junien internetyhteys on toteutettu tällä 450 megahertsin taajuudella.

Lähes koko maan kattavan 4G LTE- ja TD-LTE-verkkojen yhdistelmällä hyvin harvaanasutunkin kunnan laajakaistaverkko voidaan Pellisen mukaan toteuttaa niin, että kaikille kunnan asukkaille voidaan taata vähintään 10 megabitin tulovirtaan yltävä laajakaistayhteys. Tällaisen yhteyden kaista riittää hyvin jo esimerkiksi IP-television katseluun.

— Esimerkiksi kesämökkiläiset voivat osaa meiltä tämän palvelun myös määräajaksi, esimerkiksi kuukaudeksi. Tällöin hän joutuu kuitenkin maksamaa itse nämä laitteet, jotka maksavat noin 250 euroa, Niiranen kertoo.

Kiinteä langaton yhteys sopii esimerkiksi pilvipalvelujen käyttöön, mikä tekee etätyön tekemisen mahdolliseksi myös kesämökillä. Niirasen mukaan monessa kesämökkikunnassa sillä, miten pitkään kesäasukkaat viipyvät mökeillään on suuri taloudellinen merkitys.

Matti Saarela