Suomen elävää perintöä kootaan wikiluetteloon — rotinat jo mukana

6.2.2016 18:41
Kuva: Päivi Vento
Vauva on syntynyt taloon, ja rotinapöytä on koreana.
Vauva on syntynyt taloon, ja rotinapöytä on koreana.

Karjalainen rotinaperinne on päässyt ensimmäisten esimerkkien joukkoon Suomen elävän perinnön wikiluetteloon. Museovirasto on aloittanut sen kokoamisen verkkoon.

Luettelossa on tarkoitus esitellä Suomen elävää aineetonta kulttuuriperintöä, esimerkiksi juhliin, ruokaan, käsitöihin, esittäviin taiteisiin tai peleihin liittyvää perinnettä.

Museovirasto kokoaa sitä yhdessä erilaisten ryhmien, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Yhteistyötahot voivat ilmoittaa luetteloon otollisia kohteita.

Luettelon teko on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanoa.

— Elävän aineettoman kulttuuriperinnön wikiluettelo on elävä asiakirja, jota täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Luettelossa voi esitellä myös hyviä elävän perinnön vaalimisen käytäntöjä, projekteja tai metodeja, Museoviraston tiedotteessa todetaan.

Wikiluettelo on jo avattu, ja se sisältää esimerkkejä elävän perinnön kohteista, joita siihen voi ilmoittaa. Mukana on muun muassa saunominen, juhannuksen vietto, kesäteatteri, pesäpallo, romanien lauluperinne, saamelaisten käsityöt, suomenruotsalaisten menuetti, afrikkalainen tanssi sekä rotinaperinne.

Rotinat ovat ruokalahjoja, joita viedään vastasyntyneen vauvan perheeseen. Tapa on ollut ennen vanhaan yleinen eri puolilla Suomea, mutta vahvin se on ollut ja on edelleen Itä-Suomessa. Karjalassa rotinat ovat olleet erityisen runsaat ja hyvistä aineista valmistetut.

Rotinat-sana pohjautuu venäjänkielen sanaan rodiny, joka tarkoittaa synnytystä, lapsivuodetta.

Leena Sallinen