Simpeleen osuuspankin vakavaraisuus kasvoi huimiin lukemiin

4.2.2016 15:11

Simpeleen osuuspankki teki viime vuonna 1,4 miljoonan euron liikevoiton. Edellisvuoden tapaan Simpeleen osuuspankki kirjasi isot voitot OP-ryhmän sisäisistä järjestelyistä. Pankki myi OP Osuuskunnalle omistamansa OP-korttiyhtiön ja OP-henkivakuutuksen omistukset.

Ilman näitä kertaluontoisia eriä liikevoitto oli 846 000 euroa. Tämäkin tulos oli vahva, vaikka jäi 2 prosenttia pienemmäksi kuin edellisvuoden kertaeristä putsattu tulos.

Vuonna 2014 pankki teki neljän miljoonan ”ylimääräisen” voiton myytyään OP-ryhmälle Pohjola-omistuksensa.

Rajut liikevoitot näkyvät myös pankin vakavaraisuuden kasvuna. Jo vuoden 2014 tilinpäätöksessä Simpeleen osuuspankin vakavaraisuus oli erittäin korkea 64 prosenttia. Nyt se on noussut lähes 73 prosenttiin. Lakisääteinen minimi vakavarisuudessa on 8 prosenttia ja vuonna 2014 OP-ryhmän pankeilla se oli keskimäärin 38 prosenttia.

Simpeleellä peruspankkitoiminta ei viime vuonna tuottanut yhtä hyvin kuin aiemmin, eli lainojen tuotto huononi. Toiminnan kannattavuutta kuvaava korkokate laski 14 prosenttia 954 000 euroon.

— Nolla- ja jopa miinuskoron olosuhteissa korkokatteen lasku oli selviö, erityisesti vahvasti omavaraiselle ja talletusylijäämäiselle pankille. Mukavasti kehittyneillä palkkiotuotoilla korkokatteen laskua pystyttiin kuitenkin kompensoimaan. Kulut puristettiin ilman henkilöstömuutoksia noin edellisen vuoden tasolle, pankin toimitusjohtaja Asko Imppola kuvaa tiedotteessa.

Pankin talletusten määrä jatkoi laskuaan. Nyt tileiltä lähti rahaa lähes 3 miljoonaa euroa eli 5,5 prosenttia talletuksista.

— Talletukset eivät tällä korkotasolla ole olleet houkutteleva vaihtoehto. Niiden sijaan asiakkaiden varat rahasto- ja vakuutussäästämisessä kasvoivat 30 prosentin vauhdilla.

Pankin luottokanta kasvoi hieman. Valtaosa luottokannasta ja sen kasvusta oli asuntolainoja.

Timo Laitakari