Laskiainen lähestyy — nappaa talteen Marttojen laskiaispullaresepti!

4.2.2016 19:14
Kuva: Tuuli Parikka
Hillolla vai mantelimassalla? Päätä itse.
Hillolla vai mantelimassalla? Päätä itse.

Laskiaissunnuntaita vietetään 7. helmikuuta. Laskiaistiistai puolestaan on pari päivää myöhemmin, tänä vuonna 9. helmikuuta.

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä. Kirkollisessa mielessä laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka päättyy pääsiäisenä. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen kuuluu runsas ruokatarjoilu, Suomessa myös mäenlasku. Laskiaisen ajankohta kalenterissa vaihtelee, mutta yleensä se on noin seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä.

Laskiaiseen kuuluu suomalaisten perinteiden mukaan myös laskiaispullien ja hernerokan syöminen. Laskiaispullan kohdalla herää usein kysymys, että hillolla vai mantelimassalla. Ohessa Marttojen laskiaispullaresepti, jossa on vinkit myös täytteiksi.

Kuinka tehdä laskiaispulla?

2 1/2 dl maitoa tai vettä

25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

noin 7 dl vehnäjauhoja

50-75 g voita tai margariinia

voiteluun munaa

Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää neste ja anna hiivan liueta. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

2. Sekoita jauhoja, kunnes saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.

3. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

4. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.

5. Leivo kohotettu taikina suurehkoiksi pulliksi ja anna niiden kohota hyvin.

6. Voitele pullat kananmunalla. Jos haluat pullista voimakkaamman värisiä, voitele pelkällä keltuaisella.

7. Ripottele pinnalle raesokeria. Jos ripottelet valmiiden pullien pinnalle tomusokeria, raesokeria ei tarvitse välttämättä käyttää.

8. Paista pullia 225 asteessa 12-15 minuuttia. Annoksesta tulee noin 10 reilun kokoista pullaa.

9. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat haluamallasi täytteellä. Nosta pullan yläosa, hattu päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle.

Ehdotuksia laskiaispullien täytteiksi:

-Koverra teelusikalla pullan alaosaan syvennys. Sekoita kulhossa 100 g jauhettua mantelia, pullan sisustaa, noin 1 1/2 dl tomusokeria ja noin 1 dl maitoa tai kermaa tasaiseksi massaksi. Jaa massa pulliin syntyneisiin syvennyksiin ja lisää päälle nokare kermavaahtoa. Mantelit ja tomusokerin voit korvata tietysti vastaavalla määrällä valmista mantelimassaa.

-Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon iso omena raastettuna ja noin 1 dl jauhettua mantelia.

-Vadelmahilloa, kermavaahtoa ja pakastemarjoja.

Lähde: www.martat.fi/ruoka/reseptit/laskiaispulla/

Anniina Meuronen