Teräsjään joukossa on vettä ja sohjoa — jäällä liikkujia kehotetaan varovaisuuteen

3.2.2016 16:39
Kuva: Marleena LIikkanen

Etelä-Karjalan järvien jäätilanne on menossa heikompaan suuntaan. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kerrotaan, että jään kokonaispaksuus vaihtelee 20—34 sentin väillä, mutta sään lauhtumisesta johtuen jään päälle on tullut vettä ja lunta.

Viime viikonloppuna Saimaan Lauritsalassa jään kokonaispaksuudeksi mitattiin 33 senttiä. Teräsjäätä oli noin 20 senttiä ja kohvajäätä 13 senttiä. Lisäksi jään päällä oli lunta pari senttimetriä.

Simpeleenjärvellä mitattiin puolestaan 34 senttiä teräsjäätä, minkä päällä oli 17 senttimetriä lunta.

Johtavan vesitalousasiantuntijan Pekka Vähänäkin mukaan jään paksuus on samaa suuruusluokka kuin aiempina vuosina tähän aikaan.

— Vaikka järvien jäätyminen tapahtui tänä talvena melko myöhään, tammikuun tiukan pakkasjakson aikana ehti muodostua paksu teräsjää, arvioi Vähänäkki Kaakkois-Suomen ELY-Keskuksesta.

Hän kuitenkin muistuttaa, että havaintopaikoilla jään paksuutta mitataan vain yhdestä kohtaa.

— Jää näyttää vielä kestävän, mutta sen paksuus voi vaihdella paljon eri paikoissa. Lisäksi vettä saattaa olla myös teräsjään välissä.

Pilkkijöitä ja muita jäällä liikkujia hän kehottaakin varovaisuuteen.

— Naskalit kaulaan ja järki päähän. Etenkin jokien ja ojien suita on syytä varoa. Suojasäällä valumaa voi olla runsaasti: jään alla saattaa virrata vettä paljon vettä, mikä ohentaa sitä.

Kanerva Jalarvo