Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra on hillopullan kannattaja — Hannu Haikonen laittaa laskiaisena somen säppiin

3.2.2016 16:31
Kuva: Ari Toivonen
Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen on laskiaissunnuntaina vapaallä virkatehtävistä, mutta aikoo kuitenkin mennä Lappeenrannan kirkkoon.
Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen on laskiaissunnuntaina vapaallä virkatehtävistä, mutta aikoo kuitenkin mennä Lappeenrannan kirkkoon.

Laskiaissunnuntaita vietetään 7. helmikuuta. Laskiaistiistai puolestaan on pari päivää myöhemmin, tänä vuonna 9. helmikuuta.

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä. Kirkollisessa mielessä laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka loppuu pääsiäisenä. Sekä katolisissa että luterilaisissa maissa laskiaiseen kuuluu runsas ruokatarjoilu, Suomessa myös mäenlasku.

Kirkkoherra Hannu Haikonen Lappeenrannan seurakunnasta kertoo, että hänen näkökulmastaan laskiainen on tärkeä osa kirkkovuotta.

— Laskiaisena alkaa pääsiäisilon odottaminen, hän määrittelee.

Se taasen on kirkkoherran näkökulmasta matka itsetutkisteluun.

— Ja Jumalan äänen kuunteluun, Haikonen lisää.

Hän kokee, että kirkollisista juhlista joulu ja pääsiäinen ovat vielä jotenkin ihmisten tiedossa, mutta muiden juhlien sisältö ei niinkään.

— Laskiainen kuuluu ehkä niihin juhliin, joiden merkitys ei enää ole kaikkien ihmisten tiedossa. Kirkon työntekijöinä meidän tehtävänämme on jakaa tuota tietämystä.

Laskiaiseen kuuluu myös laskiaispullien ja hernerokan syöminen. Haikonenkin aikoo perinneherkkuja maistella laskiaissunnuntaina kirkonmällä pidettävässä yhteisvastuutapahtumassa.

— Rokkahan on sitä parempaa, mitä suuremmalla kattilalla sen keittää. Soppatykistä odotamme saavamme erinomaista rokkaa. Laskiaispullan kohdalla vanha kysymys on, että hillolla vai mantelimassalla. Itse olen hillon kannattaja.

Tänä laskiaissunnuntaina Haikonen ei ole virkatehtävissä, mutta laskiaisen vietto kuuluu hänellä perinteisiin.

— Laskiaisena alkavaa paastoa vietän vähentämällä sosiaalisen median käyttöä ja siitä säästyneen ajan aion käyttää tärkeämpiin asioihin, Haikonen juttelee.

Anniina Meuronen