K-ryhmän myynti laski Etelä-Karjalassa tuntuvasti jo toista vuotta — ostosmatkailun romahdus näkyy luvuissa

3.2.2016 12:05
Kuva: Aino Vitikainen
Vähittäiskaupan huonot uutiset Etelä-Karjalassa jatkuvat: K-kertoi keskiviikkona viime vuoden myyntinsä jääneen selvästi edellisvuosista.
Vähittäiskaupan huonot uutiset Etelä-Karjalassa jatkuvat: K-kertoi keskiviikkona viime vuoden myyntinsä jääneen selvästi edellisvuosista.

K-ryhmän vähittäismyynti Etelä-Karjalassa oli viime vuonna 175 miljoonaa euroa. Laskua edellisvuoteen oli lähes 14 prosenttia. Osan laskusta selittää Anttiloiden ja Kodin ykkösten myyminen pääomasijoittajalle viime keväänä. Jos Anttila-kauppa putsataan pois, miinusta tuli 9 yhä prosenttia.

K-ryhmän myynnin kehitys maakunnassa on kunnolla pakkasella jo toista vuotta, sillä vuosi sitten yhtiö kertoi 11 prosentin myynnin laskusta.

Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen kertoo Venäjän ostosmatkailun huonon tilanteen selittävän jälleen myynnin laskua Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi naapurimaakunta Etelä-Savo, jossa ostosmatkailu ei ole ollut merkittävässä roolissa, selvisi viime vuonna vajaan 4 prosentin miinuksella.

Päivittäistavarakaupassa lasku selittyy osaksi ruoan hinnan laskulla. Kuosmasen mukaan myös asiakkaiden huonontunut ostovoima näkyy: asiakasmäärät ovat säilyneet kohtuullisen hyvin, mutta nyt ostoskorit jäävät tyhjemmiksi ja sinne valitaan halvempaa.

Lappeenrannan K-supermarket Rakuunan sulkeminen rakennustyömaan alta söi myyntiä osaltaan; kauppa aloittaa uudessa rakennuksessa loppuvuodesta.

Ilman Anttiloita lasketuissa luvuissa rauta- ja erikoiskauppa pärjäsi hieman päivittäistavarakauppaa paremmin.

K-ryhmän maatalouskauppa kasvoi viime vuonna Etelä-Karjalassa. Se merkitys kokonaisuudessa jää kuitenkin vähäiseksi, sillä myyntiä kertyi vain reilut 5 miljoonaa euroa.

Timo Laitakari