Jussi Aalto on kuvannut kuuluisuuksia ja tavallisia juukalaisia — parikkalalaisia unohtamatta

3.2.2016 10:01
Kuva: Cytherea Jokela
Näyttelyn alussa on Jussi Aallon varhaisinta tuotantoa 1960-luvulta. Harmikseen hän on huomannut, että kuvat kuuluvat yhä hänen parhaimpiinsa.
Näyttelyn alussa on Jussi Aallon varhaisinta tuotantoa 1960-luvulta. Harmikseen hän on huomannut, että kuvat kuuluvat yhä hänen parhaimpiinsa.

Kuva kädet puuskassa poseeraavasta presidentti Urho Kekkosesta lienee valokuvaaja Jussi Aallon, 70, kuuluisin kuva. 40 vuotta sitten otettua kuvaa on moni luullut viralliseksi muotokuvaksi, mutta sitä se ei ole.

— Pyysin itse päästä kuvaamaan häntä.

Kekkonen seisoo nyt Galleria Pihaton seinällä Lappeenrannassa kolmen muun presidentin — Mauno Koiviston, Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen — kanssa. Presidenttinelikko on ehtinyt ennen Lappeenrantaa olla lukuisissa näyttelyissä eri puolella Suomea.

Aallolle mieluisampi kuvaamisen kohde ovat kuitenkin tavalliset ihmiset ja heidän arkielämänsä.

— Olen yrittänyt kuvata tasapuolisesti eri-ikäisiä ihmisiä, yhtä paljon miehiä ja naisia. Keski-ikäisiä naisia on kuitenkin vaikea saada kuvaan.

Yliedustusta näyttelyssäkin on puolestaan juukalaisilla.

— Juureni ovat Juuassa. Ehkä niistä johtuen kontakti kuvattaviin syntyi helposti.

Parikkalassakin Jussi Aalto on kuvannut. Näyttelyssä on esillä hänen kuvansa Wille Jorosesta neljän vuoden takaa.

Pihaton näyttelyssä Aallon kuvien rinnalla on tutkimusmatkailija ja kansantieteilijä Sakari Pälsin valokuvia Mongoliasta ja Baltiasta.

— Tunnen hengenheimolaisuutta Pälsin kanssa, Aalto sanoo.

Jussi Aallon ja Sakari Pälsin valokuvia on nähtävillä Galleria Pihatossa Lappeenrannassa 3.—27.2. ti-pe 11—18, la 11—15.

Jussi Aallosta enemmän päivän lehdessä ja mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia