Iiro Rantala ja Dortmundin baletti Lappeenrannan balettigaalan vetonauloina

3.2.2016 14:29 | Päivitetty: 3.2.2016 15:14
Kuva: arttu muukkonen
Pianisti Iiro Rantala on säveltänyt musiikin Lappeenrannan balettigaalan ensi-iltateokseen.
Pianisti Iiro Rantala on säveltänyt musiikin Lappeenrannan balettigaalan ensi-iltateokseen.

Elokuussa järjestettävä Lappeenrannan Balettigaala 2016 marssittaa uudelle esiintymisareenalleen Lappeenrannan tammikuussa avattuun kaupunginteatteriin tähtiloistetta.

Balettigaalassa nähdään myös maailman ensi-illan. Iiro Rantala on säveltänyt musiikin ensi-iltateokseen ja tulee sen myös itse esittämään. Koreografiasta vastaa Prahan kansallisbaletin taiteellinen johtaja Petr Zuska.

Balettigaalan kansainväliseksi päävieraaksi saapuu saksalainen Dortmundin Baletti. Myös heidän teoksessaan Cacti kuullaan elävää musiikkia.

— Cacti eli Kaktus on monikerroksinen teos, jossa koreografia sukeltaa tanssijoiden pään sisään ja peilaa joskus hulvattomastikin tanssin eri ulottuvuuksia. Teos on noussut kansainväliseksi hitiksi ja se tarjoaa yleisölle niin iloa kuin viihdettäkin, mutta haastaa myös pohdiskelemaan, taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori kuvailee.

Toisena teoksena Dortmundin Baletti esittää William Forsythen ikisuosikin The Vertiginous Thrill of Exactitude. Koreografia tarjoaa 11 vauhdikasta minuuttia silkkaa tanssin taituruutta.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Bostonin baletin tähtiballerina Misa Kuranaga, tanssijat Emilia Vuorio ja Arthur Abram Brnon kansallisteatterin baletista Tsekistä sekä Portugalin Kansallisbaletin hurmaavat tanssijat Carlos Pinillos ja Philippa de Castro.

Balettigaalan näytökset järjestetään 26. ja 27. elokuuta. Lipunmyynti on alkanut helmikuun alussa.

Juhana Nyman