Autoveron palautuksissa tukeudutaan joukkovoimaan, autoliike haluaa osansa

3.2.2016 9:00

Autoliikkeet ovat ryhtyneet hoitamaan maahantuomiensa autojen autoverojen oikaisuvaatimuksia. Myös tullin autoverojohtaja Tapio Rouhiainen on havainnut ilmiön.

— Olen kuullut, että tällaista toimintaa on. Joskus autoverovelvollinen hoitaa asian itse, tai antaa asiamiehen hoitaa asian.

Asiamiehen hoitamia oikaisuvaatimuksia on tehty aina, mutta suurien käsittelymäärien seurauksena myös asiamiesten käyttö on Rouhiaisen mukaan lisääntynyt.

— Oikaisuvaatimuksessa kerrotaan tilanne parilla rivillä ja yksilöidään ajoneuvo ja lähetetään se tullille. Oikaisuasian hoitaminen itse ei ole missään nimessä hankala toimenpide, Rouhiainen sanoo.

Esimerkiksi Lappeenrannassa toimiva maanlaajuinen autoliike Kamux Oy on lähestynyt asiakkaitaan autoveron muutoshaun tiimoilta.

Yhteydenotossa on liitteenä valtakirjat, jolla auton omistaja voi valtuuttaa autoliikkeen hakemaan mahdollisesti liikaa maksettua autoveroa takaisin. Vastaanotto on Kamux Oyn maajohtaja Jussi Mäkisen mukaan ollut positiivista.

Mäkinen korostaa, että auton omistaja on verovelvollinen, ja päättää, tehdäänkö asian suhteen mitään.

— Jos asiakas päättää hakea veroa takaisin, hän voi tehdä sen itse tai valtuuttaa meidät tekemään oikaisuvaatimuksen. Kaikista autoistahan ei ole peritty liikaa veroa, Mäkinen toteaa.

Kamuxin mallissa autoliike ottaa käsittelykuluja 50 prosenttia veronpalautuksesta ja koron määrästä.

Olli-Pekka Härmä